Newsflash
ACTUALITATE Știri

Colegiului Farmaciștilor București: Ordinul privind monitorizarea eliberării de antibiotice produce confuzie

de L. Budin - ian. 25 2024
Colegiului Farmaciștilor București: Ordinul privind monitorizarea eliberării de antibiotice produce confuzie

Președintele Colegiului Farmaciștilor București, prof. dr. farm. Simona Negreș, arată că Ordinul respectiv și modificările ulterioare sporesc confuzia atât în rândul farmaciștilor, cât și în rândul pacienților.

Prin Ordinul MS nr. 63/2024, emis în cursul zilei de 23 ianuarie, la doar câteva zile de normativul inițial, ministrul sănătății a instituit o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic.

În imaginea de ansamblu, intenția Ministerul Sănătății privind limitarea rezistenței la antibiotice și chimioterapice antimicrobiene în România este cel puțin binevenită, se arată într-un comunicat semnat de prof. dr. farm. Simona Negreșpreședintele Colegiului Farmaciștilor București

Totuși, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a reușit doar să bulverseze și mai mult pacienții, alături de cei care tratează o infecție”,  subliniază președintele CFB.

Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise „pe repede înainte” după o consultare în cadrul căreia profesioniștii din domeniul sănătății au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la trei minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului și Anul Nou. 

Am precizat în 28 decembrie că importanța subiectului reclamă un timp de consultare și cântărire pentru adoptarea unor decizii care să limiteze cu adevărat un fenomen care preocupă la nivel mondial - rezistența la antibiotice. Din postura de reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din București, având deopotrivă convingerea că și restul practicienilor din sistemul medical consideră similar, reiterez ceea ce, din punctul nostru de vedere este esențial pentru aplanarea acestui fenomen: informarea și înțelegerea la nivel populațional a fenomenului”, mai arată prof dr. farm. Simona Negreș.

Este importantă informarea în mass media și pe rețelele sociale despre faptul că medicamentul antiinfecțios este o armă eficientă împotriva microorganismelor, dar care, folosită fără discernământ poate deveni „o armă îndreptată împotriva fiecăruia dintre noi”. 

Subsecvent publicării Ordinului, informația a fost preluată de sursele media așa cum preciza documentul oficial – anume că doza de urgență se poate elibera din farmacii, mai arată prof. dr. farm. Simona Negreș. 

Totuși, Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipsește o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate și trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situație de urgență”.

Informația s-a propagat cu repeziciune, în mod greșit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienții au înțeles că declarația pe proprie răspundere le permite eliberarea „la cerere”, din cauza omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important. 

Ordinul aduce în rândul farmaciștilor o confuzie suplimentară, respectiv, dacă se referă la antiinfecțioasele de uz sistemic și în ce măsură preparatele de uz topic cu kanamicină și trobamicină, în asociere cu cloramfenicol (în special cele oftalmice) sunt incluse în reglementarea de eliberare a antiinfecțioaselor. 

Din postura de profesor de farmacologie, de această dată, mă întreb cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecțioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) și clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium). Ce profesioniști ai acestei specializări au fost consultați? Pentru persoanele care cunosc această arie de practică, o astfel de măsură este fără doar și poate percepută drept o enormitate”, mai arată prof. dr. farm. Simona Negreș.

Apoi, au apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 58/23.I./2024, modificările aduse ordinului anterior. Autoritățile au revenit cu modificări - „doza de urgență la 48 de ore” - , ceea ce nu limitează deloc rezistența microorganismelor, ba dimpotrivă o crește, în special în zonele rurale, mai arată președintele CFB.

Totodată, în noua formă, ministerul a renunțat la anexa care prevedea prescrierea pe un anumit tip de rețetă a antibioticelor de către medici. 

Pentru farmaciști, surpriza modificărilor periculos de superficial abordate de către minister este foarte îngrijorătoare, dar și mai gravă apare afirmația ministrului potrivit căruia: „Educarea profesioniștilor trebuie să fie dublată de educarea publicului și nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii”.

Pe seama acestor abordări, vă rog să îmi îngăduiți opinia că acest ordin referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistența la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral și rediscutat după o consultare cu toți profesioniștii din domeniul sănătății! Experiența colegilor noștri care lucrează în farmaciile de comunitate și care pot evalua necesitatea administrării sau nu a unui medicament antiinfecțios, precum și cunoștințele dobândite în 5 ani de facultate (la care se adaugă uneori și 2 sau 3 ani de specializare prin rezidențiat) nu sunt menționate în ordin”, adaugă prof. dr. farm. Simona Negreș.

Președintele Colegiului Farmaciștilor București consideră că Ordinul respectiv este „incorect conceput și deficitar mediatizat”, și nu aduce plusvaloare sistemului de sănătate. Cu siguranță, însă, va duce la o nemulțumire pacientului, care devine victima acestui document oficial. 

Și mă gândesc: oare ce s-ar întâmpla în sistemul medical românesc, dacă toate farmaciile s-ar închide pentru o zi? Finalmente, ca farmacist, îmi exprim regretul pentru că ați uitat să ne recunoașteți profesia și asta ne va costa pe toți, inclusiv pe pacienți!”, conchide  prof. dr. farm. Simona Negreș. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe