Newsflash
ACTUALITATE LIFESTYLE Știri

Depresia de sărbători - cum îi facem față?

de Florentina Ionescu - dec. 6 2023
Depresia de sărbători - cum îi facem față?

În ciuda bucuriei festive care însoțește sărbătorile de iarnă, această perioadă a anului poate aduce și sentimente de singurătate, izolare, durere, anxietate și tristețe, spun psihologii.

Chiar și oamenii care iubesc sărbătorile pot trece prin astfel de stări în acest sezon aglomerat – în special în lunile noiembrie și decembrie, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. Aceste stări depresive pot fi cauzate de mai mulți factori: stres crescut și oboseală, așteptări nerealiste, supracomercializare și incapacitatea de a te conecta cu cei dragi. 

Despre cum apare anxietatea în jurul sărbătorilor, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă: 

„Cultura noastră și așteptările prea mari, la care se adaugă feed-ul din social media plin de imagini de sărbătoari și oameni fericiți, cadouri, zâmbete și voie bună ne fac să credem că toți din jurul nostru sunt mai iubiți și împliniți alături de familie și persona iubită, în timp ce noi nu ne regăsim în acest «peisaj perfect»”. 

Presiunea de a crea sărbători perfecte și compararea cu ceilalți care par să se bucure de această perioadă pot duce la sentimente de inadecvare sau izolare. Cheltuielile mari pentru cadouri, decoruri și alte activități pot amplifica îngrijorarea financiară. De asemenea, unii oameni pot resimți tristețe sau depresie din cauza amintirilor dureroase legate de această perioadă sau din cauza pierderilor personale. 

Care sunt simptomele depresiei în timpul sărbătorilor de iarnă 

Simptomele stresului și depresiei în timpul sărbătorilor pot varia, incluzând sentimente persistente de tristețe sau disperare, izolare socială, iritabilitate crescută, tulburări de somn și schimbări în apetit. Aceste simptome pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții în această perioadă festivă. 

Există însă modalități eficiente de a gestiona aceste stări. Stabilirea unor așteptări realiste, planificarea și organizarea, dar și stabilirea unor limite sănătoase sunt pași importanți în gestionarea stresului și anxietății, se mai arată în comunicat. Comunicarea deschisă cu cei dragi sau cu un specialist în sănătate mintală și menținerea unei rutine sănătoase pot contribui, de asemenea, la gestionarea acestor emoții. 

Modalități de gestionare a stresului și anxietății în timpul sărbătorilor:

Stabilește așteptări realiste: Încearcă să nu te agăți de ideea nerealistă de a avea „sărbătorile perfecte”. Viața reală nu seamănă, aproape fără excepție, cu reclamele. A avea așteptări mari de la perioada vacanței doar pune o presiune suplimentară asupra ta și asupra oamenilor din jurul tău.

Planifică și organizează: Stabilește un buget pentru sărbători și începe cumpărăturile din timp, astfel încât să nu cumperi în grabă și impulsiv. Cumpărăturile online te pot ajuta să eviți aglomerația și să reziști tentației de a cumpăra în panică.

Să nu îți fie teamă să spui nu: Nu te suprasolicita cu evenimente sociale. Ține cont de propriile nevoi și alegi doar activități care te încarcă cu energie.

Limitează presiunea social media: Dacă observi că ceea ce vezi publicat pe rețele de socializare îți creează stări de anxietate și nemulțumire, limitează timpul pe care îl petreci online.

Menține o rutină sănătoasă: Exercițiile fizice regulate, alimentația echilibrată și somnul adecvat pot contribui la o stare de bine. 

„Nebunia cu petrecerile, cadourile, cumpărăturile sau condițiile sociale în perioada sărbătorilor pot duce la depresii. Amintește-ți de adevăratul sens al sărbătorilor. Nu lua lucrurile prea în serios și reamintește-ți că această perioadă a anului este despre liniște, dragoste, bucurie și despre un timp minunat cu cei dragi”, recomandă Eugen Popa. 

Trainer holistic

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă), cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în adevăratul sens al cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite. Până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/woman-feeling-alone-during-christmas-holiday-1231458337

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe