Newsflash
OPINII

Cui aparține scrisoarea medicală?

de Dr. Valentin PANTEA - sept. 29 2023
Cui aparține scrisoarea medicală?

Subiectul „scrisoare medicală” ar trebui să fie unul banal, dar, din păcate, de prea multe ori practica medicală ne dovedește că nu e așa.

Deseori, poate cam prea des, pacientul îmi spune că medicul din policlinică sau din spital i-a spus că scrisoarea medicală (SM) este a pacientului, „iar medicul de familie să-și facă o copie dacă vrea”. Iar eu trebuie să-i conving că SM în original este a mea, iar lor le fac o copie (deși nu sunt obligat de normele CAS sau de la MS – deci nu e treaba mea să fac copii după actele medicale –, eu am un copiator în cabinet și fac astfel de copii).

Ca să conving pacienţii că SM este a mea în original, cel mai simplu e să le citesc cum începe scrisoarea („Stimate coleg”) și să le explic că în niciun caz nu ei sunt colegi cu medicul din policlinică sau spital. 

Ulterior, le spun că SM este o modalitate de comunicare între medici și că nu pot să le prescriu anumite medicamente compensate dacă nu am acest document în original în cabinet. Asta pentru că, la un control al CAS, eu voi fi penalizat cu contravaloarea medicamentului respectiv dacă nu am SM în original la fișa pacientului.

Normal, câștig disputa cu pacientul (mai ales dacă le fac o copie după SM), dar această luptă îmi consumă timp și energie. Așa că îi rog, pe această cale, pe colegii din policlinici și spitale să nu le mai spună pacienţilor că SM este a lor. Și le mulţumesc anticipat pentru acest ajutor colegial, în conformitate cu normele medicale.

Problemă recentă

De când avem noul Contract-cadru semnat cu CAS există posibilitatea ca SM să poată fi trimisă și prin e-mail (adresa mea de e-mail, pentru corespondenţă, este trecută pe biletul de trimitere). Doar că în acest caz, SM trebuie să fie semnată electronic de medicul emitent (semnătura electronică înlocuiește parafa medicului). Asta presupune ca el să aibă semnătură electronică (noi, medicii de familie, avem).

De ce e nevoie de semnătura electronică? Pentru a le putea dovedi celor de la CAS care vin în control că într-adevăr SM este emisă de un medic și nu este contrafăcută.

Biletul de externare nu este scrisoare medicală!

O altă problemă, mult mai frecventă și mai veche: mulţi medici din spital consideră că e suficient dacă la externarea din spital le dau pacienţilor un singur document pe care scriu „Bilet de externare/Scrisoare medicală”. Conform normelor CAS, dar și celor de bun-simţ medical, pacientul primește un bilet de externare, iar medicului de familie i se trimite o SM. 

Din practica mea medicală constat cu bucurie că mai există spitale care ţin cont de această normalitate. Evident, m-aș bucura dacă și celelalte spitale ar aplica această normă elementară.

Nu am să insist pe faptul că, pentru a putea scrie medicamente compensate, o SM este luată în considerare de CAS doar dacă pe document este menţionat numărul de contract cu CAS al cabinetului emitent, dacă parafa este clară (din păcate, am văzut și parafe pe care nu se vede bine numărul), dacă sunt medicamente pentru care medicul trebuie să menţioneze pentru cât timp recomandă ca medicul de familie să le prescrie compensat (3, 6, 12 luni) și dacă există medicamente care au nevoie de iniţiere (prima reţetă compensată este emisă de medicul din spital sau policlinică), caz în care se și notează pe SM seria și numărul reţetei.

        Știu că toate aceste norme nu prea aduc a medicină, dar ele ţin de sistemul medical și trebuie respectate dacă nu vrem să fim penalizaţi. Iar noi, medicii de familie, am învăţat asta din propria experienţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe