Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Culoarea limbii, analizată în scop diagnostic

de Florentina Ionescu - nov. 10 2023
Culoarea limbii,  analizată în  scop diagnostic

Examinarea limbii în scopul detectării eventualelor semne de boală este readusă în discuţie de oamenii de știinţă. Ei speră să folosească algoritmii de învăţare automată și inteligenţa artificială în acest scop.

Inteligenţa artificială este folosită acum de cercetători pentru a detecta boli ţinând cont de semnele de pe limbă. 

Recent, un studiu realizat de cercetătorii din Australia și Irak a adus și mai multe dovezi în ceea ce privește acurateţea sporită a tehnologiei bazate pe inteligenţă artificială (IA), când aceasta este folosită pentru a detecta boli cu ajutorul semnelor de pe limbă.

 Inginerii de la Middle Technical University (MTU) din Bagdad și cei de la University of South Australia (UniSA) au folosit o cameră video cu USB și un computer pentru a obţine imagini de pe limbile a 50 de pacienţi. Aceștia erau diagnosticaţi cu diabet zaharat, insuficienţă renală și anemie. Apoi, specialiștii au comparat culorile acestui organ cu cele dintr-o bază de date cu 9.000 de astfel de imagini. Folosind ulterior tehnici de procesare a imaginilor, ei au diagnosticat în mod corect bolile în 94% dintre cazuri.

Datorită caracteristicilor acestui soft nou de analiză a culorii limbii, un mesaj vocal a fost apoi trimis fie pacientului, fie furnizorului său de servicii medicale. În acest mesaj se menţiona ce culoare are limba pacientului și ce boală a identificat algoritmul de IA. Mai multe detalii despre noua descoperire au fost publicate în jurnalul AIP Conference Proceedings*.

În urmă cu mii de ani, în medicina tradiţională chineză se practica examinarea limbii pentru a detecta anumite boli. Medicina convenţională din zilele noastre a folosit multă vreme această metodă. Astfel, s-a demonstrat că forma, culoarea și grosimea limbii unei persoane pot dezvălui semne ale diabetului zaharat, ale problemelor hepatice, existenţa unor probleme digestive sau circulatorii, dar și semne ale unor boli circulatorii ori cardiovasculare, a explicat profesorul Ali Al-Naji de la MTU și UniSA.


*https://pubs.aip.org/aip/acp/article-abstract/2804/1/040003/2910310/Computer-aided-diseases-diagnosis-system-based-on
https://www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2023/eyes-may-be-the-window-to-your-soul-but-the-tongue-mirrors-your-health/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe