Newsflash
ACTUALITATE Știri

Nutriționistul Șerban Damian, o nouă victimă a tehnologiei „deepfake”

de Florentina Ionescu - feb. 8 2024
Nutriționistul Șerban Damian, o nouă victimă a tehnologiei „deepfake”

Odata cu inteligența artificială (AI), falsurile și înșelăciunile capată noi dimensiuni, spune medicul nutriționist Șerban Damian.

Acesta atrage atenția într-o postare făcută pe pagina sa despre cum identitatea i-a fost furată și cum a fost creat un clip fals, extrem de realist. 

„Am mai pățit și în trecut să îmi fie furată identitatea și folosită imaginea mea pe site-uri care vând tot felul de mizerii de suplimente-minune, dar acum m-am trezit cu un filmuleț în care vorbesc despre acest produs. Nu o să distribui clipul, pentru că le-aș face jocul escrocilor, dar atrag atenția că nu am filmat niciodată așa ceva, nu am legatură cu acest produs, nu îl cunosc, nu îl recomand”, a scris nutriționistul Șerban Damian pe Facebook, în 5 februarie a.c.

Clipul este aproape realist, spune el: „cine mă cunoaște își poate da seama totuși că nu sunt eu, așa că aveți mare grijă!”. 

Citiți și: Sfaturi de la dr. Adrian Copcea, pentru a recunoaște reclamele făcute cu deep fake și IA 

Din păcate, spune fostul nutriționist sportiv care a lucrat la Federația Română de Baschet și la Federația Română de Fotbal, el a constatat că oamenii consideră real clipul, „iar eu sunt perceput «țepar», drept dovadă avalanșa de comentarii injurioase la adresa MEA (nu a celor care se folosesc de imaginea mea).” 

Infractorii ne pot păcălii părinții, bunicii, persoanele vulnerabile 

În concluzie, nutriționistul a ținut să sublinieze că vrea să atragă atenția asupra unui pericol și mai mare, despre care a auzit la un post de radio din România, într-o emisiune: 

„cu falsuri din această categorie infractorii ne pot păcăli părinții, bunicii, persoane mai puțin tehnice. Se poate clona aproape perfect vocea și [se poate clona] chiar imaginea cuiva și transmite un mesaj fals și periculos.” 

Totuși, Șerban Damian este de părere că tinerii sunt mai puțin vulnerabili aici, în cazurile filmulețelor realizate cu deepfake, pentru că tinerii sunt mult mai obișnuiți cu tehnologia modernă: „Așa că spuneți-le celor în vârstă să fie foarte atenți.” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe