Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Cum ajută melatonina în degenerescența maculară legată de vârstă

de Florentina Ionescu - iun. 21 2024
Cum ajută melatonina în degenerescența maculară legată de vârstă

Cercetătorii spun că această substanță folosită în obținerea unui somn de calitate ar putea proteja vederea pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Melatonina este un supliment popular, folosit adresea pentru a ajuta calitatea somnului. Însă, de fapt, aceasta ar avea și alte beneficii: un studiu recent a găsit o corelație între melatonină și degenerescența maculară legată de vârstă, scrie New Atlas

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Case Western Reserve au evaluat dosarele medicale a peste 200.000 de persoane care fie nu aveau istoric de declin al vederii asociat cu înaintarea în vârstă, fie au dezvoltat o formă cu progresie lentă a degenerescenței maculare legate de vârstă numită nonexudativă. Iar dintre cei 121.523 de pacienți care aveau vârsta peste 50 de ani și care nu aveau istoric de degenerescență maculară legată de vârstă, aportul regulat de melatonină a fost asociat cu o reducere cu 58% a riscului de a dezvolta această formă de degenerescență. Iar în cazul celor 66.253 de pacienți cu o formă precoce de degenerescență maculară, utilizarea melatoninei a prezentat un risc cu 56% mai scăzut în ceea ce privește progresul acestei condiții medicale. 

Aceste rezultate, care au evaluat dosarele medicale din perioada 2008 până în 2023, au fost uniforme atunci când pacienții au fost ulterior împărțiți în mai multe grupe de vârstă corespunzătoare: cei în jurul vârstei de 60 de ani, în jurul vârstei de 70 de ani, în jurul vârstei de 80 de ani. 

Într-un alt studiu, din 2020, efectuat pe șoareci de laborator, cercetătorii au arătat pentru prima dată că melatonina a ajutat la protejarea retinei în fața daunelor și progresiei degenerescenței maculare uscate (numită și nonexudativă) legată de vârstă. 

Melatonina este un hormon produs în mod natural în creier, în special în momentul în care se lasă întunericul, care ajută la reglarea ciclurilor de somn. Suplimentele cu melatonină se găsesc frecvent pe rafturile farmaciilor. Astfel de suplimente sunt percepute ca un tratament „natural” pentru insomnie și alte tulburări de somn. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/blue-bottle-pills-letters-melatonin-sleep-2300600017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe