Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul ucid zilnic 7.000 de persoane

de Magdalena Tănăsescu - iun. 28 2024
Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul ucid zilnic 7.000 de persoane

Un număr de 2,7 milioane de decese se înregistrează anual în Europa din cauza tutunului, alimentelor ultraprocesate, folosirii combustibililor fosili şi a alcoolului.

Avertismentul vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care acuză activitățile de promovare făcute de lobby-urile din domeniul industrial, solicitând o mai bună reglementare în acest sens.

Potrivit directorului OMS Europa, Hans Kluge, aceste „patru industrii ucid cel puţin 7.000 de persoane în fiecare zi” în întreaga regiune, care include 53 de ţări şi se extinde în Asia Centrală.

„Tacticile industriei includ exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing direcţionat, înşelarea consumatorilor şi afirmaţiile false cu privire la beneficiile produselor lor sau la respectarea mediului”, a afirmat Kluge, citat de Agerpres.

Aceste tactici subminează lupta împotriva afecţiunilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, care se afla la originea a patru din zece decese în Europa. Practicile marilor grupuri alimentează inegalităţile şi recurenţa în cazul cancerului, bolilor cardiovasculare şi respiratorii cronice şi al diabetului. Experții OMS susțin că ele „constituie un obstacol major în calea politicilor de prevenţie” și „maximizează beneficiile şi compromit sănătatea publică”.

În vederea protejării populaţiilor, OMS recomandă aplicarea unor reglementări mai stricte, în special în ceea ce priveşte comercializarea produselor dăunătoare sănătăţii, practicile monopoliste, impozitarea multinaţionalelor şi exploatarea populaţiilor vulnerabile în perioade de criză. 

„Fiinţele umane trebuie să aibă întotdeauna prioritate înaintea profitului”, a insistat Kluge.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe