Newsflash
ACTUALITATE Newsflash Știri

Animalele de companie, afectate din ce în ce mai mult de paraziții externi

de Magdalena Tănăsescu - iun. 27 2024
Animalele de companie, afectate din ce în ce mai mult de paraziții externi

Din cauza iernilor tot mai blânde, câinii şi pisicile de companie se confruntă acum pe tot parcursul anului cu purici şi căpuşe, paraziţi care se hrănesc cu sânge şi pot transmite boli potenţial mortale.

Potrivit lui Eric Guaguere, medic veterinar specializat în dermatologie şi membru al Asociaţiei Franceze a Veterinarilor pentru Animale de Companie (AFVAC), umiditatea este factorul agravant.

„Există căldură, dar există şi umiditate. O temperatură de 18 grade Celsius, împreună cu o umiditate medie înseamnă că puricii sunt prezenţi tot timpul anului. În cazul căpuşelor este cam la fel”, a afirmat specialistul, citat de Agerpres

Aceşti paraziţi pot fi deosebit de nocivi pentru patrupedele de companie. Pe lângă mâncărimi şi riscul de reacţii alergice, căpuşele pot transmite bacterii sau paraziţi prin intermediul muşcăturilor, ceea ce poate duce la boli grave, cum ar fi babesioza, sau piroplasmoza, fatală, dacă nu este tratată la timp, sau boala Lyme.

Conform dr. Amaury Briand, medic veterinar specializat în dermatologie, este vital ca proprietarii de animale de companie să fie vigilenţi, să le controleze temeinic şi să le administreze un tratament antiparazitar în mod regulat, pe tot parcursul anului.


Cu toate acestea, deşi 90% dintre proprietarii de câini susţin că au utilizat deja un produs antiparazitar extern, doar jumătate dintre aceştia acordă atenţie reînnoirii tratamentului, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay în Franţa, în martie 2024, la care au participat 1.000 de proprietari de câini.

În medie, animalele de companie sunt protejate doar timp de 3,8 luni pe an, potrivit estimărilor proprietarilor.

Această perioadă este departe de a fi suficientă pentru a întrerupe ciclul” de reproducere a paraziţilor şi pentru protejarea animalelor, susține Amaury Briand. Acesta a insistat asupra necesităţii de a apela la medicii veterinari, în măsură să stabilească tratamentul cel mai adecvat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe