Newsflash
ACTUALITATE Newsflash Știri

A fost inaugurat un proiect dedicat copiilor cu tulburări alimentare

de Florentina Ionescu - iun. 27 2024
A fost inaugurat un proiect dedicat copiilor cu tulburări alimentare

Asociația Zi de Bine, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” și Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, a inaugurat recent proiectul „Sunt (Im)Perfect”, adresat copiilor care se confruntă cu tulburări aliment

„Sunt (Im)Perfect” este un proiect pilot derulat pe o perioadă de 3 luni, care vizează recuperarea copiilor cu tulburări alimentare. Proiectul a presupus amenajarea unor saloane din cadrul celor două spitale de referință din București și Câmpina, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. În plus, tot în cadrul acestui proiect, se va stabili primul protocol terapeutic pentru minorii care se confruntă cu tulburari alimentare, prin diagnosticarea și tratarea adecvată a acestor patologii. 

Tabără dedicată părinților și copiilor 

În luna august, campania „Sunt (Im)Perfect” va continua cu o tabără dedicată părinților și copiilor care se confruntă cu probleme de greutate, în perioada 1-8 august, la Straja. Aici, micii pacienți însoțiți de părinți vor lua parte la grupuri de lucru conduse de psihologi antrenați în acest domeniu, care le vor oferi informații utile pentru cultivarea unei imagini de sine sănătoase, astfel încât să facă diferența între realitate și social media. 

De asemenea, medicii nutriționiști prezenți în cadrul taberei îi vor învăța cum să mănânce corect pentru a avea o conduită alimentară sănătoasă. Proiectul este susținut financiar de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine. 

Loc de joacă

Teste psihologice specifice 

În cadrul proiectului „Sunt(Im)Perfect”, Spitalul Clinic de  Copii „Dr. Victor Gomoiu” a alocat un salon cu trei paturi, pe care Asociația l-a personalizat pentru pacienți, împreună cu mobilarea  unui loc de relaxare și a spațiului comun de pe secția de gastroenterologie pediatrică. De asemenea, Asociația pune la dispoziția medicilor implicați, teste psihologice specifice pentru diagnosticarea exactă a acestor patologii și susține 100 de ore de terapie, specifice acestui diagnostic. 

Proiectul este adresat copiilor aflați în fazele acute ale bolii, în timp ce pacienții diagnosticați corespunzător vor putea să își continue tratamentul în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, din Câmpina, aflat la doar o oră distanță de București. Aici, Asociația Zi de Bine a amenajat două saloane cu băi proprii, unul de fete și unul de băieți, fiecare cu o capacitate de 7 paturi.  

Imagine din salon

Pentru realizarea acestui proiect, Asociația Zi de BINE a facilitat o vizită de lucru la Centro Disturbi Alimentari din Portogruaro, Italia, pentru o echipă fomată din medici de la ambele spitale. La acest centru de referință din regiunea Veneto, dr. Pierandrea Salvo, un pionier în domeniu, le-a oferit medicilor instrumentele necesare și modele validate, pentru a crea în România structuri care să nu mai permită pierderea unui minor cu tulburări alimentare într-un vid tehnic.

„Suntem foarte bucuroase că am reușit să punem pe picioare acest proiect pilot care sperăm  să devină un model de bună practică și să fie replicat și în alte spitale din România. Am avut ocazia să lucrăm cu medici minunați de la cele două spitale, care s-au întors din Italia nu doar cu informații noi care să-i ajute pe micii pacienți, ci și cu motivație suplimentară că, atunci când există resurse și deschidere instituțională, proiecte inedite pot lua avânt. Ne bucurăm să vedem că se poate și în România”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Peste 400.000 de români suferă de tulburări alimentare

Conform Asociației pentru Prevenirea și Tratamentul Tulburărilor de Alimentație (APTTA), la noi în țară ar exista peste 400.000 de persoane care suferă de tulburări alimentare, femeile și fetele fiind cele mai afectate. Lipsa cunoștințelor despre tulburările alimentare împiedică tratarea și diagnosticarea corectă. De asemenea, lipsa centrelor specializate duce la subdiagnosticare sau diagnosticare eronată, de aceea tulburările alimentare nu sunt tratate în toată complexitatea lor, deși, de exemplu, anorexia nervoasă este boala psihică cu cea mai ridicată rată de mortalitate. 

„Imaginea corporală, percepția propriului corp, dă sens existenței noastre, iar în adolescență ea completează căutările specifice vârstei, definindu-i copilului identitatea, alături de celelalte componente ale personalității în formare. În tulburările de comportament alimentar, perturbarea percepției corporale, respectiv dismorfofobia, este unul dintre simptomele specifice cele mai invalidante. Mă bucur că Asociația Zi de Bine dă acestei afecțiuni importanța unei probleme de sănătate publică. Astfel, împreună cu colegii pediatri de la Spitalul Gomoiu ne bucurăm să facem parte din acest proiect și să oferim, într-un mediu spitalicesc prietenos, servicii de psihiatrie pediatrică individualizate pentru tulburările de comportament alimentar”, a declarat dr. Irina Minescu, psihiatru pediatru, manager al Spitalului de Psihiatrie Voila. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe