Newsflash
OPINII

Cum protejăm datele personale ale pacienților?

de Marius CIUPERCĂ - iun. 17 2016
Cum protejăm datele personale ale pacienților?
     Confidențialitatea datelor personale reprezintă unul dintre cele mai importante drepturi ale pacientului și, de-a lungul ultimilor ani, au existat multe dezbateri pe această temă, mai ales în contextul evoluției tehnologiei și dezvoltării softurilor dedicate reprezentanților din sectorul medical. Concepute special pentru gestionarea activității cabinetelor de medicina familiei sau de alte specialități, softurile medicale au devenit o necesitate în activitatea medicală. Cu toate acestea, dezvoltarea fără precedent a acestor aplicații este o provocare continuă pentru medici, dată fiind responsabilitatea asigurării securității informațiilor despre pacient.
     Unul dintre cele mai importante aspecte în acest sens este faptul că aplicațiile nu sunt întotdeauna construite într-un program ce asigură o securitate sporită datelor stocate, deși sunt creații complexe pentru a cuprinde întreaga activitate dintr-un cabinet medical. Chiar dacă toate aplicațiile din piața medicală reușesc să eficientizeze munca medicilor pentru efectuarea consultațiilor și a programărilor, monitorizarea istoricului pacienților, eliberarea și tipărirea rețetelor, a biletelor de trimitere și a concediilor sau verificarea în timp real a categoriei de asigurare a pacientului, nu toate aceste aplicații reușesc să ofere o securitate sporită a bazelor de date. De exemplu, bazele de date Microsoft SQL Server, având în vedere că sunt dezvoltate pe un server de bază de date proprietar (nu open source), beneficiază în permanență de suport și de update-uri (inclusiv pe partea de securitate) asigurate de compania respectivă.
     Esențial în procesul de achiziționare a unui astfel de soft este ca medicii să se asigure că accesul în aplicație se va face exclusiv prin nume de utilizator și parolă distincte și/sau prin conectarea certificatului digital și că vor exista update-uri constante ale aplicației în raport cu legislația în vigoare. Prin intermediul acestor programe dedicate, arhivele pentru baza de date se realizează periodic, în mod automatizat, fără a fi necesară intervenția medicilor sau a asistentelor. Accesul la această bază de date se face doar prin parolă, fiind fundamental ca baza de date să nu poată fi citită sau accesată de oricine, chiar dacă poate fi copiată de către cei care obțin drepturi de administrator în sistemul hardware al utilizatorului.
     Baza de date trebuie să fie găzduită în calculatorul clientului, iar suportul tehnic să fie realizat doar de persoane autorizate din cadrul companiei care a instalat programul. Avantajul este acela că, dacă baza de date este stocată local, în sistemul hardware al clientului, se asigură control total asupra acesteia și nicio persoană din exterior nu poate accesa baza de date atâta timp cât medicul nu permite acest lucru. În realitate însă, pentru că mulți utilizatori nu au grijă să păstreze un nivel de securitate ridicat pe calculatoarele personale, sunt șanse mari ca un atac informatic din exterior să reușească să compromită baza de date. Astfel, pentru o siguranță sporită a datelor pacienților, aplicația trebuie sa fie conectată cu un sistem antivirus compatibil, acceptat, automatizat, furnizorul de software fiind cel care poate recomanda o soluție antivirus compatibilă.
     Nu în ultimul rând, este esențială existența unui contract cu furnizorul de software în care să se specifice clar că se asigură protecția datelor pacienților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe