Newsflash
Apariții editoriale

De bază în formarea unui specialist

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - iul. 7 2023
De bază în formarea  unui specialist

Recent, a apărut la Editura Medicală o amplă lucrare, un tratat, o enciclopedie: „Gastroenterologie și Hepatologie clinică”. Este a doua ediţie, revizuită și completată, după prima ediţie, apărută în 2018.

Lucrarea, în două volume, apare sub egida Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și sub redacţia mai multor cadre universitare, respectaţi specialiști de mare  notorietate. Cuprinsul celor două volume recent apărute este amplu: șapte secţiuni și peste 90 de capitole (teme), care abordează în amănunt probleme mari sau mai mici ale gastroenterologiei și hepatologiei moderne. Fiecare capitol este ușor de parcurs și este conceput atât în spirit didactic, cât și informativ. Dimensiunile lor sunt variate, în raport cu subiectul abordat și cu ponderea în patologia gastroenterologiei actuale.

Autorii capitolelor sunt specialiști gastroenterologi din nouă centre universitare ale României și aparţin mai multor generaţii. Numărul foarte mare de autori – peste 100 – ilustrează soliditatea SRGH. Din punctul meu de vedere, două remarci ar fi de făcut pentru structura volumelor prezentate. O primă remarcă privește secţiunea „Investigaţii”: cred că ar fi fost mai potrivit ca plasarea acesteia să fie la începutul primului volum, și nu la încheierea celui de-al  doilea. Cunoașterea de către medici a numeroaselor tipuri de investigaţii este necesară pentru înţelegerea complexă a fiecărui capitol de patologie.

Fiecare capitol de patologie se încheie cu 15-20 de titluri bibliografice – selective și/sau  recomandate. Având în vedere dimensiunile și valoarea tratatului, cred că ar fi fost mai potrivit ca bibliografia, chiar selectivă, să fie introdusă în text. Tratatul „Gastroenterologie și Hepatologie clinică” este o lucrare excelentă, amplă, solid construită și actualizată. Este necesară gastroenterologilor în formare, dar și celor cu experienţă profesională, sau altor specialiști.

Construcţia unui astfel de tratat a necesitat timp, informare, rigoare și dăruire pentru redactori și autori – toţi merită felicitaţi. Editura Medicală a construit tratatul în condiţii excelente, similar tratatelor din marile edituri  internaţionale.

În încheiere, un gând! Mai sunt necesare tratate în condiţiile în care informaţiile medicale se schimbă foarte rapid? Răspunsul meu este da! Studiul unui tratat este o bază în formarea unui specialist, chiar și în epoca internetului și inteligenţei artificiale!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe