Newsflash
OPINII

Decese și îmbolnăviri care puteau fi evitate

de Dr. Valentin PANTEA - dec. 22 2023
Decese și îmbolnăviri care puteau fi evitate

Scăderea ratei de vaccinare împotriva rujeolei a dus la o explozie a numărului de cazuri de infecţie în intervalul 1-5 decembrie a.c.

        La ora actuală, rujeola este considerată cea mai periculoasă boală infecto-contagioasă. Atât din cauză că poate duce direct la deces (are o mortalitate de 1-3 cazuri la 1.000), cât și a imunosupresiei reziduale, de durată și severă, secundară rujeolei. Ca medic de familie care vaccinează lunar circa 20 de copii, mă întreb de ce la peste 50 de ani de când există vaccin antirujeolic mai avem cazuri de rujeolă. De ce nu reușim să eradicăm rujeola, la fel cum am reușit cu variola? Din practica mea pot să spun că am mai avut părinţi educaţi, dar analfabeţi funcţional, care să-mi spună „Lăsaţi, domnule doctor, că știm și noi să citim pe internet cât rău face un vaccin”. Am avut chiar analfabeţi care mi-au spus „Mi-a zis cineva în piaţă că vaccinurile nu sunt bune, că fac rău”. Evident că persoana din piaţă era tot un analfabet funcţional care habar nu avea ce citește pe internet (iar în România, aproape jumătate din populaţie se încadrează în această categorie!). Să nu vă miraţi dacă veţi găsi anti-vaxxeri și în ţările civilizate. Au și ei proștii lor, e drept că mult mai puţini decât noi. Dar de unde apar pe internet aceste știri false despre vaccinuri? Din fermele de troli și mulţumită proștilor utili care preiau aceste fake-uri! Și asta se întâmplă pentru că suntem într-un război informaţional (să sperăm că vom rămâne doar la acest stadiu!).

Date care stârnesc îngrijorare

        Revenind la datele medicale, OMS și UNICEF sunt deja îngrijorate din cauza creșterii numărului de cazuri înregistrate de rujeolă. Conform ultimelor date oferite de UNICEF, în Europa și Asia Centrală aveam deja, între 1 ianuarie și 5 decembrie 2023, 30.601 cazuri de rujeolă, cu o creștere de 3.266% faţă de anul 2022 (pe tot parcursul anului 2022 s-au înregistrat doar 909 cazuri de rujeolă). Și încă nu s-a încheiat anul 2023! Mai mult, numărul cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală aproape s-a dublat în ultimele două luni (octombrie și noiembrie). Deci, trendul este încă în creștere. Evident că această creștere este urmarea scăderii ratei de vaccinare antirujeolă. Conform UNICEF, la nivel global, rata de imunizare cu prima doză împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022.

Situaţia din România

        La noi a existat o epidemie de rujeolă între 2016 și 2019, când am avut 64 de decese provocate de rujeolă. Da, spre rușinea noastră ca naţiune, avem copii decedaţi de boli care pot fi prevenite prin vaccinare (rujeolă, tetanos etc.). Din fericire, măsurile de izolare și prevenire din pandemia de COVID au stins focarele de rujeolă. Reversul medaliei a fost reducerea acoperirii vaccinale, ajungând până la 84% cu doza a doua în 2022. În 2023, în România, rata de vaccinare a devenit și mai mică. Doar 78% pentru prima doză și 62% pentru a doua, asta în condiţiile în care OMS recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%.

Două mii de cazuri în 29 de judeţe

        Ca atare, la ora actuală avem în desfășurare o epidemie de rujeolă cu aproape 2.000 de cazuri în 29 de judeţe. În Bihor sunt doar două cazuri de rujeolă depistate recent, dar la nivel naţional stăm mult mai rău. Doar în luna iulie au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” 25 de copii bolnavi de rujeolă, toţi nevaccinaţi. Iar în luna noiembrie, la Institutul „Matei Balș” au fost diagnosticaţi 360 de cazuri de pacienţi cu rujeolă, adulţi și copii, și încă 127 de cazuri noi în prima săptămână a lunii decembrie. Săptămâna trecută am avut chiar un focar cu patru cazuri de rujeolă la o școală din București.

        Un caz dramatic a fost înregistrat la Brașov, acolo unde un sugar de 7 luni a murit din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă. El luase boala de la fratele lui mai mare, de 3 ani, care nu era vaccinat.

        Din cauza creșterii numărului de cazuri înregistrate, în data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 4128/2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei. În esenţă, se dorește recuperarea dozelor de vaccin ROR la copii cu vârsta între 1 an și 4 ani care încă nu au fost vaccinaţi și la copiii cu vârsta între 5 și14 ani nevaccinaţi sau care nu au schema de vaccinare completă. În plus, se reintroduce doza 0 la 9-11 luni, doză care nu se ia în calcul. Adică, chiar dacă sugarul a primit o doză de vaccin la 9-11 luni, el tot va fi vaccinat la 1 și la 5 ani conform Programului Naţional de Vaccinare (PNI). O menţiune: chiar și în cazul în care copilul a trecut prin rujeolă, el tot trebuie vaccinat la 1 și la 5 ani. ROR este util și pentru prevenirea rubeolei și a oreionului, nu doar a rujeolei.


Notă autor:

Bibliografie:
1. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-000636_RO.html
2. https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/peste-140000-de-oameni-au-murit-din-cauza-rujeolei-iar-num%C4%83rul-%C3%AEmboln%C4%83virilor
3. https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/cazurile-de-rujeol%C4%83-%C3%AEn-europa-%C8%99i-asia-central%C4%83-au-crescut-vertiginos-cu-3000-%C3%AEn\
4. https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/cazurile-de-rujeol%C4%83-%C3%AEn-europa-%C8%99i-asia-central%C4%83-au-crescut-vertiginos-cu-3000-%C3%AEn
5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage
6. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/measles

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe