Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

De ce lipsește Euthyrox din România?

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU miercuri, 13 mai 2020, ora 16:07

Lipsa medicamentului Euthyrox a fost prima dată semnalată în luna februarie. În ciuda asigurărilor date de autorități că această criză se va rezolva, pacienții semnalează în continuare lipsa medicamentului în majoritatea farmaciilor.

Încercând să găsească răspunsul la întrebarea de ce nu se găsește acest medicament în România, Observatorul Român de Sănătate a realizat o analiză, bazându-se pe raportări oficiale.

Criza a debutat la 5 februarie 2020, când s-au înregistrat primele sesizări pe site-ul medicamentelipsă.ro, iar în ultimele două luni, peste 1.800 de pacienți au reclamat lipsa medicamentului Euthyrox. Criza s-a declanșat pe fondul creșterii consumului în luna februarie (o creștere de aproximativ 40%) și a fost accentuată de incapacitatea anumitor distribuitori de a satisface cererea crescută.

V-ar putea interesa și: Soluții propuse pentru deblocarea crizei de Euthyrox

Aprovizionare

La 31 martie, compania Merck (Germania) a anunțat autoritățile române discontinuitatea aprovizionării, din motive de fabricație. În mai, răspunsul oficial al companiei a venit cu asigurări că medicamentul este comercializat fără întrerupere, iar cantitățile distribuite au fost suplimentate, însă pacienții ar trebui să nu își facă stocuri suplimentare. Însă raportările oficiale arată o scădere a stocurilor de Euthyrox cu 56,7% (12 martie 2020 față de 9 mai 2020). În februarie, cantitățile achiziționate de distribuitorii români au crescut doar cu 4% față de ianuarie. Însă datele arată că există cazuri în care distribuitorii au aprovizionat preferențial farmaciile deținute de către aceștia, chiar în proporție de 80%, arată raportul. Autoritățile române nu au suficiente pârghii legale pentru a acționa în momentul în care distribuitorii din piața farmaceutică nu respectă obligația de serviciu public. 

Prețul medicamentului

O altă problemă este prețul acestui medicament. O comparație cu alte țări europene ne arată că prețul acestuia este de câteva ori mai mare față de cel din România. În Cehia, prețul acestuia este cu 60% mai mare; în Olanda, de șase ori mai mare și de opt ori mai mare în Germania. 

Au circulat speculații cum că lipsa acestui medicament ar fi de fapt în depozite, pentru a-l exporta paralel la un preț mai mare. Însă aceeași analiză a Observatorului Român de Sănătate arată că doar 0,7% din consumul total de Euthyrox din perioada ianuarie-martie 2020 a fost exportat paralel. În anul 2019, 1% din consumul total de Euthyrox a fost exportat paralel. 

Euthyrox (levotiroxina sodică) este un medicament esențial, utilizat pentru pacienții care necesită substituția funcției tiroidiene. În cazul în care există o discontinuitate a tratamentului sau o întârziere a inițierii terapiei, pot să apară complicații severe, uneori fatale. 

Etichete: Euthyrox observatorul roman de sanatate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.