Newsflash
Dosar

Diabetul zaharat în practica medicului de familie

de Dr. Daciana TOMA - nov. 9 2018
Diabetul zaharat în practica medicului de familie
În România, medicul de familie are un rol important în ceea ce privește prevenţia și managementul DZ. 
 
Serviciile acordate în asistenţa medicală primară pot fi încadrate în „pachetul minimal” (servicii acordate persoanelor „neasigurate”) sau în „pachetul de bază” (servicii acordate persoanelor „asigurate”). În ambele pachete de servicii sunt prevăzute servicii de prevenţie. Pentru persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale, consultaţia preventivă se acordă persoanelor în vârstă de peste 18 ani, pentru prevenirea bolilor cu consecinţe majore în morbiditate și mortalitate, o dată la trei ani. Consultaţia preventivă cuprinde consultaţia propriu-zisă, recomandarea pentru examinări paraclinice (care vor fi suportate integral de pacient) și consiliere.Pentru persoanele beneficiare ale pachetului de bază de servicii medicale, consultaţia preventivă se desfășoară la intervale de timp diferite și cu un conţinut diferit, în funcţie de vârstă.

Diagnosticul DZ
    Stabilirea diagnosticului în diabetul zaharat este atributul medicilor specialiști diabetologi sau al celor cu competenţă/atestat în DZ. În prezent, în România există un deficit de medici specialiști diabetologi sau medici cu competenţă în DZ la nivel naţional, ceea ce face ca accesul pacienţilor la acești medici să fie limitat, mai ales pentru pacienţii din mediul rural

Tratamentul DZ
    Tratamentul cu ADO este iniţiat de medicii specialiști diabetologi sau de cei cu competenţă/atestat în DZ și poate fi continuat în baza scrisorii medicale (anexa 43 la CoCa 2018–2019) de către medicii desemnaţi. Medicii desemnaţi sunt medici de familie sau specialiști în medicină internă nominalizaţi de casele judeţene de asigurări de sănătate, în situaţia în care la nivel judeţean există un deficit de medici diabetologi sau cu competenţă în diabet.
    Prima prescripţie electronică trebuie făcută obligatoriu de medicul diabetolog sau cu competenţă în diabet. Există posibilitatea ca medicul de familie să poată continua prescrierea în perioada următoare doar dacă a fost nominalizat de CJAS în acest sens. În prevederile actuale nu este menţionată perioada de valabilitate a scrisorii medicale, spre deosebire de prevederile anterioare, când scrisoarea medicală avea valabilitate de maximum șase luni.
    În monitorizarea pacientului hipertensiv sau/și diabetic cu/fără dislipidemie, testarea HbA1c poate fi recomandată de medicul diabetolog, medicul cu competenţă în diabet sau medicii desemnaţi (medici de familie, medici interniști), în limita a două determinări/pacient/an. Sunt foarte puţine laboratoare la nivel naţional care să efectueze HbA1c în baza trimiterilor MF decontate din program.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe