Newsflash
Dosar

Noroiul în care un medic nu se bagă

de Dr. Mariana MINEA - feb. 7 2014
Noroiul în care un medic nu se bagă
L-am abordat pe dr. Cristian Andrei pentru că ştiam că are o teorie, şi anume necesitatea de-a aduce mesajul specialistului la nivelul publicului, sacrificând din rigoare, cu un scop bun. Şi-a exprimat disponibilitatea şi ne-a spus că dacă vrem să îl folosim ca pe un caz de profesionist care face compromisuri din cabotinism, este de acord cu acest lucru şi ne poate trimite şi o fotografie sugestivă. Dr. Cristian Andrei este neuropsihiatru din 1994, preşedintele Fundaţiei Estuar, orientată spre servicii de consiliere, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală, şi preşedintele Institutului de Relaţii Interumane.
– Vorbiţi-mi despre teoria dumneavoastră privind adaptarea mesajului la public, în „detrimentul“ rigorii.
Cunosc prea mulţi educatori pentru sănătate care se întâlnesc doar între ei şi fac schimb de pliante, fără să-i cunoască pe cei mulţi. Ştiu o mulţime de oameni educaţi care participă la seminarii internaţionale fără să aibă vreun contact cu oamenii needucaţi. Cum să ajungi la alcoolici dacă nu intri în cârciumile lor? Cum să ajungi la violenţi dacă nu te duci pe un stadion? Cum să ajungi la toxicomani dacă nu treci pe sub pod? Cum să intri în familiile îndobitocite de tabloide dacă nu intri în subiectele tabloide? Rigoarea profesională este o simplă birocraţie când nu este aplicată de dragul persoanei vulnerabile, ci de dragul colegilor.
De dragul colegilor?
– Când apar în mass-media, specialiştii ţin morţiş să le fie menţionate corect titulaturile şi vorbesc în termeni pretenţioşi de specialitate, cu gândul la comentariile colegilor, uitând de interesul consumatorului de media. Eu sunt interesat să particip la emisiuni cu caracter tabloid pentru că acolo se adună publicul care are nevoie de educaţie. Emisiunea 9595 la care am fost moderator cu ceva timp în urmă aducea pe ecran cazuri reale de conflict intrafamilial a căror dezbatere a produs efecte durabile în societate. Printre ele se află faptul că în locul clarvăzătorului a început să fie cunoscut psihologul ca profesionist care te poate ajuta. Calitatea unui demers profesional în media nu ţine de natura emisiunii (documentar sau reality show), ci de verticalitatea expertului care participă. Iată un exemplu: am asistat recent într-o emisiune tabloidă la scandalul între o vedetă şi soţul ei care, după divorţ, îşi răpeau reciproc copilul în vârstă de cinci ani. Nu am intervenit în niciun fel în viaţa privată a celor doi. În schimb, am plecat acasă mulţumit că le-am putut transmite telespectatorilor în acel context că dreptul la vizitare este un drept al copilului, nu al părintelui. Nu cred că aş fi găsit un context mai bun pentru a aborda acest public.
Cât de mult credeţi că ţine de experienţa medicului, de o pregătire anume, capacitatea de a ţine sub control modul în care transmite informaţia în acest cadru tabloid?
Televiziunea comercială e o junglă în care moralitatea este în putrefacţie. Ca să transmiţi mesaje educative în acest domeniu trebuie să cunoşti în egală măsura ştiinţa educaţiei adultului (andragogie) şi mass-media. Eu sunt expert pe termen lung al Ministerului Educaţiei în Programul de educaţie pentru sănătate în şcoala românească, sunt formator atestat pentru sănătate şi am publicat o sumedenie de materiale educative. În toată cariera mea medicală am împărţit pastă de dinţi refugiaţilor, am desenat cu copiii infectaţi cu HIV, am stat lângă tinerii abuzatori, am mâncat ciorbă cu copiii străzii, am cumpărat apartamente pentru schizofrenici – adică m-am băgat în noroiul în care un medic specialist român nu prea se bagă. Nu voi renunţa la munca asta.
Care consideraţi că este cea mai mare reuşită din cariera dumneavoastră?
– Nu ştiu cât de mari sunt realizarile mele; ele umblă libere printre oameni… E uşor să te arăţi scârbit de ce spune ăla la televizor şi să te delimitezi de asta. Cred că atâta vreme cât intelectualii acestei ţări se vor uita doar unii la alţii, această ţară nu va vedea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe