Newsflash
Dosar

Tratamentul anticoagulant în tromboembolismul pulmonar și flebitele profunde

de Prof. dr. Ion BRUCKNER - oct. 16 2015
Tratamentul anticoagulant în tromboembolismul pulmonar și flebitele profunde

     Tratamentul anticoagulant este elementul fundamental al managementului flebitei profunde, complicate sau nu de un accident embolic pulmonar. În cazul unui accident embolic sever (cu șoc sau hipotensiune), tratamentul de urgență este reperfuzia pulmonară (prin tratament trombolitic sau chirurgical).

 

Prezentarea cazului

 

    Un bărbat în vârstă de 62 de ani, funcționar, hipertensiv controlat terapeutic, supraponderal, suferă o sincopă în timp ce se află la serviciu. Își revine în două minute, dar la revenire este foarte dispneic la efort minim și amețește la tentativa de trecere în ortostatism. Este transportat de urgență la spital. În camera de gardă este palid, acoperit cu transpirații reci, dispneic, cu TA 90/60 mm Hg și alură ventriculară 108/min. Auscultația pulmonară și cea cardiacă sunt normale, cu excepția tahicardiei și tahipneei (26 resp./min). Abdomenul este suplu și nedureros.
     La acest moment, diagnosticul diferențial cuprinde toate cauzele de sincopă urmată de scădere tensională. O tulburare de ritm cardiac este puțin probabilă, dat fiind că scăderea tensională se menține și în condițiile unui ritm tahicardic modest, dar o tahicardie ventriculară nu poate fi exclusă. Un infarct miocardic, eventuală cauză a tulburării de ritm, nu poate fi exclus cu certitudine. De asemenea, o hemoragie neexteriorizată nu poate fi exclusă.
     Un examen clinic mai atent evidențiază un discret edem al membrului inferior stâng, pe care bolnavul îl explică printr-o leziune eritematoasă la extremitatea proximală a gambei, în urma unei mușcături de insectă cu două săptămâni înainte. În aceste condiții, posibilitatea unei embolii pulmonare ca urmare a unei tromboflebite puțin simptomatice devine o posibilitate diagnostică.
     Prima investigație necesară – electrocardiograma – arată un ritm sinusal tahicardic cu ax electric verticalizat și T negativ în derivațiile V1–V3. Acest aspect îndepărtează posibilitatea unei tulburări de ritm, a unui infarct miocardic sau a unei hemoragii interne și întărește suspiciunea de accident embolic pulmonar.
     Conform ghidului european pentru embolia pulmonară acută (2014), prima investigație indicată ar fi angiografia cu tomografie computerizată pulmonară, dar, în cazul nostru, această investigație nu era imediat disponibilă. Se efectuează, conform recomandării ghidului, ecografie cardiacă în urgență. Aceasta evidențiază dilatare moderată de ventricul drept (diametru 45 mm), cu hipokinezie a peretelui liber și insuficiență tricuspidiană. Concomitent, se face și ecografie venoasă, cu diagnosticarea unei flebite iliofemurale stângi. În aceste condiții, diagnosticul de embolie pulmonară secundară unei tromboflebite iliofemurale este evident.
     Se ridică trei probleme: tratamentul imediat; etiologia posibilă a tromboflebitei profunde; tratamentul postacut.
     Prezența scăderii tensionale persistente încadrează pacientul în clasa de risc crescut și impune tratament de reperfuzie imediat. Aceasta se realizează, în absența unor contraindicații evidente, cu streptokinază (singurul trombolitic disponibil la acel moment) 250.000 u.i. intravenos în perfuzie de 30 de minute, urmat de 100.000 u.i. pe oră în următoarele 12 ore. Dispneea se ameliorează mult după bolusul inițial de streptokinază și tensiunea crește la 120 mm Hg. Concomitent tratamentului trombolitic se inițiază tratamentul anticoagulant cu enoxaparină 1 mg/kgc la 12 ore.

 

Discuții

 

     Conform ghidului european, în orice formă de accident trombo­embolic pulmonar, tratamentul anticoagulant este obligatoriu (cu excepția unor contraindicații formale – traumatism cerebral recent, sângerare acută etc.). Acesta se face inițial cu heparină fracționată sau nefracționată (în primele cinci–zece zile), la care se adaugă anticoagulare orală cu antagoniști de vitamina K, cu suprapunere două–trei zile. Ținta este obținerea după suprapunere a unui INR între 2 și 3. Existența anticoagulantelor orale neantagoniste ale vitaminei K (NOAC) permite, ca alternativă la schema clasică prezentată, continuarea tratamentului heparinic cu edoxaban sau dabigatran (fără suprapunere) sau administrarea de rivaroxaban sau apixaban după una–două zile de tratament cu heparină fracționată.
     Problema care se pune în acest moment este a duratei tratamentului anticoagulant. Aceasta depinde de etiologia tromboflebitei profunde. În evaluarea etiologiei unei trombo­flebite trebuie apreciată existența unor factori de risc. Aceștia pot fi cu risc mult crescut (creștere de risc de peste zece ori), moderați (creștere de risc de două-nouă ori) sau minori și, în funcție de persistență, permanenți, respectiv legați de o particularitate a pacientului, și temporari. Dintre cei permanenți, legați de situația pacientului, existența unei tromboflebite în antecedente, a unei boli autoimune, a insuficienței cardiace, a unui cancer și, mai ales, a unei trombofilii trebuie să fie excluși (și au fost, la pacientul prezentat) prin investigațiile specifice (markeri tumorali, tomografie computerizată, factori de trombofilie etc.).
     Pacientul nostru are însă trei factori de risc minori: varice ale membrelor inferioare, hipertensiune și suprapondere. Nu sunt prezenți factori de risc temporari cu excepția inflamației produse de mușcătura de insectă (neprecizat în ghiduri) și a unei imobilizări temporare printr-o călătorie cu mașina (ca șofer) câteva ore. În absența unui factor de risc permanent procoagulant (cazul prezentat), durata tratamentului anticoagulant se rezumă la minimum trei luni, cu o posibilă prelungire, dat fiind că este primul episod flebitic. Pentru un al doilea episod, s-ar fi putut recomanda un tratament anticoagulant permanent, dar nu este cazul pacientului nostru.
     Evidențierea unui factor de risc permanent (de exemplu, status protrombotic) ar impune un tratament permanent. Existența unui factor de risc temporar curabil (traumatism, intervenții chirurgicale etc.) impune un tratament limitat de minimum trei luni de la momentul dispariției factorului de risc. În toate situațiile, trebuie evaluat riscul hemoragic asociat tratamentului și situației pacientului.
     Anticoagularea se poate face cu un antivitaminic K (acenocumarol, warfarină – evident, în România, prima variantă), în funcție de timpul de protrombină – INR, menținându-l între 2 și 3 prin controale periodice (la două săptămâni în prima lună și, dacă se stabilizează, lunar) sau cu NOAC (rivaroxaban, dabigatran, apixaban, edoxaban), care nu necesită monitorizare. În cazul necesității unui tratament prelungit sau permanent, dar și în situația țării noastre, pentru un tratament limitat în timp, principalul criteriu de selecție rămâne costul.
     În cazul unui pacient cu tromboflebită profundă fără accident embolic pulmonar, se recomandă anticoagulare conform acelorași reguli menționate anterior.
     Profilaxia tromboflebitei nu este recomandată pacienților care suferă intervenții chirurgicale fără imobilizare sau pacienților medicali neimobilizați. Pentru pacienții cu intervenții chirurgicale ortopedice, ginecologice sau urologice, ca și pentru cei medicali imobilizați, se recomandă profilaxie cu anticoagulante heparinice pe perioada imobilizării și, în cazul intervențiilor ortopedice, traumatismelor majore sau leziunilor coloanei vertebrale, anticoagulare orală prelungită (minimum trei luni).
     În cazul unui accident embolic sever (cu șoc sau hipotensiune) care complică tromboflebita profundă, tratamentul de urgență este reperfuzia pulmonară (prin tratament trombolitic sau chirurgical). Indiferent de prezența sau absența unei complicații embolice (sau de gravitatea acesteia), tratamentul anticoagulant se instituie imediat, inițial cu un derivat heparinic, urmat apoi de anticoagulare orală. Aceasta poate fi făcută, în funcție de posibilități, cu un derivat cumarinic (antivitamină K) sub controlul INR, sau cu un anticoagulant non-cumarinic (NOAC). Durata tratamentului depinde de cauza imediată a episodului flebitic: dacă aceasta este tranzitorie, tratamentul trebuie continuat trei luni; dacă ne aflăm în fața unei cauze permanente, tratamentul devine permanent. În orice situație, trebuie apreciat și riscul hemoragic și aplicat un tratament profilactic adecvat (de exemplu, blocant de pompă de protoni).
     Tratamentul anticoagulant este indicat și în profilaxia trombo­flebitei, în cazul unui risc moderat sau crescut (chirurgie ginecologică sau urologică cu deschiderea abdomenului, chirurgie ortopedică, traumatisme majore, leziuni ale coloanei vertebrale, imobilizări prelungite, accident vascular cerebral ischemic).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe