Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Unităţi sanitare ale cultelor religioase

Viața Medicală
M. V. A. joi, 19 februarie 2015
   Biserica Ortodoxă Română deţine pe teritoriul României un spital, cinci policlinici, 19 cabinete medicale, patru farmacii şi nouă cabinete stomatologice. Cele mai mari sunt spitalul „Providenţa“ din Iaşi, cu 102 paturi şi două săli de operaţie, policlinica „Providenţa“, tot din Iaşi, cu 35 de medici, şi Centrul medical „Sfântul Spiridon Vechi“ din Bucureşti, cu 14 cabinete medicale.
   Cele mai multe dintre aceste cabinete sunt în contract cu CNAS, oferind servicii medicale pentru asiguraţi şi neasiguraţi, pentru pacienţii săraci dar şi contracost. La spitalul „Providenţa“ din Iaşi, o consultaţie la un medic specialist costă 50 de lei şi la un conferenţiar 80 de lei, în timp ce o colonoscopie cu sedare costă 400 de lei şi o operaţie de cataractă 1.650 de lei. Un detaliu: spitalul „Providenţa“ s-a numărat printre spitalele ieşene care nu au raportat niciun caz de infecţie nosocomială către DSP Iaşi.
   Finanţarea acestor cabinete şi policlinici se face atât din surse proprii ale BOR, cât şi prin finanţare de la statul român, din sponsorizări sau din surse externe.
   În judeţe importante precum Timiş, Dolj, Maramureş sau Bihor, Biserica Ortodoxă Română nu are niciun fel de activitate medicală. Similar, nici în judeţe foarte sărace precum Teleorman, Olt sau Tulcea. Subliniem că nu includem aici căminele de bătrâni sau centrele de îngrijire paliativă, care sunt prezente în mai multe arhiepiscopii BOR.
   Cum o defalcare a fondurilor destinate exclusiv activităţilor medicale nu este disponibilă, precizăm că, în 2013, BOR a alocat 18,8 milioane de euro pentru toate activităţile social-filantropice, inclusiv sprijinirea sinistraţilor (sunt incluse aici căminele de bătrâni şi asistenţa socială). Comparativ, la nivelul anului 2009, BOR a cheltuit 10,6 milioane de euro pentru acelaşi tip de activităţi. Astfel, Biserica Ortodoxă Română este cea de-a doua mare organizaţie filantropică din România, după Fundaţia Caritas a Bisericii Romano-Catolice.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.