Newsflash
Cultură

Dramaturgia pierde un om de valoare

de Candid STOICA - aug. 4 2023
Dramaturgia pierde un om de valoare

A plecat dintre noi, după o boală necruţătoare, dramaturgul, comediograful, scenaristul, romancierul, producătorul Adrian Lustig (n. 1953).

 Adrian Lustig este mai cunoscut ca autorul piesei „Poker”, care s-a bucurat de un real succes în teatru. Spectacolul a fost regizat de Alexandru Tocilescu și a avut o distribuţie excelentă (George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu). Ulterior, textul a fost ecranizat de Sergiu Nicolaescu. 

A scris scenariul multor filme, printre care „Nuntă mută”, regizat ce Horaţiu Mălăele. A lucrat și la scenariul filmului „Restul e tăcere”, regizat de Nicolae Caranfil. Ultimul scenariu pe care l-a scris a fost pentru filmul „Nunţi, botezuri, înmormântări”. O comedie crâncenă și originală pe care TVR1 a difuzat-o în memoria sa.

Apărut destul de târziu în câmpul dramaturgiei, s-a dovedit a fi un autor de real talent. În cele câteva piese scrise și reprezentate de trupe de prestigiu (cum ar fi Teatrul de Comedie) a încrustat realitatea crudă a unei lumi corupte și în derivă din România actuală. Și-a făcut debutul la Teatrul Naţional din Iași cu piesa „Circul lui Matteo”.

Adrian Lustig a fost, de fapt, un inginer IT-ist performant, dar cultura și talentul literar l-au propulsat în linia întâi a dramaturgilor și scenariștilor români. A fost un om iubit și apreciat pentru discreţia pe care a avut-o în lumea aceasta. Mai cunoscută publicului este soţia sa, Eugenia Vodă, realizatoarea excepţionalei emisiuni „Profesioniștii”.

Împreună cu fiul lor, regizorul de teatru Alexandru Lusting, formau o familie frumoasă. Prin plecarea lui din viaţă, dramaturgia română pierde un om de o valoare incontestabilă. Cel de sus să aibă grijă de sufletul său!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe