Newsflash
OPINII

Dreptul spitalului de a-și recupera cheltuielile de spitalizare

de Drd. Rareș Voroneanu - feb. 4 2022
Dreptul spitalului de a-și recupera cheltuielile de spitalizare

Pentru ca spitalul să-și poată recupera sumele cheltuite, consider că este necesar să existe o hotărâre definitivă a unei instanţe de judecată.

pt voroneanuCheltuielile generate de un tratament medical presupun sume de bani foarte mari, medicamentele și lucrurile auxiliare necesare însănătoșirii unei persoane fiind suportate uneori cu greu de instituţiile sanitare. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii aduce prin intermediul articolului 320 alin. (1) un drept menit să ajute financiar aceste instituţii.

Astfel, „cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată de furnizorii de servicii medicale, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, persoanelor cărora le-au fost aduse daune sănătăţii prin fapta altor persoane sunt recuperate de către furnizorii de servicii medicale de la persoanele care răspund potrivit legii și au obligaţia reparării prejudiciului produs. Cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată nu pot fi recuperate de la victimele agresiunilor sau ale accidentelor cu autor neidentificabil, fiind decontate din fond”.

La prima vedere poate apărea o întrebare: „De ce să plătească dacă oricum persoana era asigurată?”. Dar dacă analizăm lucrurile, putem trage concluzia că reglementarea este una cât se poate de firească.

În primul rând, este clar că avem de-a face cu o problemă de ordin penal și civil. Din punct de vedere penal, putem avea în vedere infracţiuni precum loviturile sau alte violenţe, vătămările corporale ș.a.m.d.

Din punct de vedere civil, este normal ca victimei să i se recunoască posibilitatea de a-și repara prejudiciul suferit, iar dacă acest lucru nu este posibil, să poată fi despăgubită într-o manieră care să o
mulţumească.

Problema apare altfel: pentru ca spitalul să-și poată recupera sumele cheltuite, consider că este necesar să existe o hotărâre definitivă a unei instanţe de judecată. Este necesară stabilirea vinovăţiei ori stabilirea persoanei care va repara prejudiciul produs.

După pașii expuși mai sus, spitalul va putea într-adevăr să obţină sumele de bani. Dar trebuie să știm că un proces implică o durată lungă de timp, acte depuse, termene legale ce trebuie respectate pentru a putea asigura bunul mers al justiţiei ș.a.m.d.

Cel care va răspunde pentru decontarea cheltuielilor poate fi chemat în judecată și pe cale separată, nu neapărat prin participarea instituţiei medicale la procesul iniţial. Avem în vedere în acest caz acele situaţii în care făptuitorul nu va răspunde penal, întrucât a intervenit împăcarea părţilor.

Citiți și: Limitări în reclamele pentru medicamente

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe