Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ecografia, eficientă în diagnosticarea cancerului de sân în 90% din cazuri (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - nov. 7 2023
Ecografia, eficientă în diagnosticarea cancerului de sân în 90% din cazuri (studiu)

Un nou studiu publicat de cercetătorii olandezi arată că o ecografie mamară făcută la timp se poate dovedi salvatoare în cazul cancerului de sân.

În România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer. 

Potrivit unui comunicat remis redacției, prevenția și detectarea precoce a acestei afecțiuni sunt esențiale pentru tratamentul și supraviețuirea pacientelor, iar un rol important îl joacă ecografia mamară. 

„Un studiu recent vine să confirme că ecografia este o metodă eficientă de diagnosticare la pacientele care remarcă durere, noduli, secreții mamelonare sau alte simptome și afecțiuni limitate la o anumită zonă a sânului. Analiza a arătat că doar ecografia a dus la un diagnostic precis la 90% dintre paciente, iar în cazul a 80% dintre femei testele ulterioare au arătat că era vorba de afecțiuni benigne, cum ar fi chisturile”, se menționează în comunicat.

Totodată, cercetătorii evidențiază faptul că ecografia poate astfel nu doar să fie eficientă ca metodă de depistare precoce a cancerului de sân, dar și că, în comparație cu mamografia, se poate dovedi un mod mai rapid și mai accesibil de a obține un diagnostic pentru pacientele care se confruntă cu probleme financiare sau în cadrul programelor de screening cu resurse limitate. 

„Mamografia și ecografia mamară sunt două tehnici de imagistică medicală utilizate pentru a examina țesuturile mamare, dar ele folosesc principii diferite. Principalul avantaj al ecografiei este faptul că nu folosește radiații ionizante, ceea ce o face sigură și potrivită pentru femeile de toate vârstele, inclusiv pentru femeile gravide. În plus, pentru femeile cu țesut mamar dens, ecografia mamară poate oferi imagini mai clare și mai precise decât mamografia”, a afirmat dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Senologică.

Aceasta precizează că ecografiile pot fi efectuate anual sau la intervale mai scurte, în funcție de recomandările medicului.

„Detectarea precoce oferă pacientelor șanse mai bune de vindecare și evită tratamentele agresive în stadii avansate ale cancerului. În ceea ce privește limitările sale, acestea se referă la faptul că poate fi mai puțin eficace în detectarea microcalcificărilor, care pot fi un semn al cancerului de sân”, a mai spus dr. Bărbulescu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe