Newsflash
ACTUALITATE Știri

Servicii de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar la Spitalul de Urgență Militar Craiova

de Magdalena Tănăsescu - aug. 21 2023
Servicii de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar la Spitalul de Urgență Militar Craiova

Pacienții care suferă de cancer pulmonar pot beneficia de servicii medicale de evaluare, monitorizare și decizie terapeutică în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar ”Dr. Ștefan Odobleja” Craiova.

Potrivit unei postări de pe Facebook, serviciile specializate sunt oferite de medicul specialist oncolog Adriana Cotoi, doctor în științe medicale.

 

„Cancerul bronho-pulmonar reprezintă una dintre cele mai severe consecințe ale fumatului, având cea mai mare incidență și mortalitate la nivel mondial. Principalii factori de risc implicați în apariția cancerului pulmonar sunt: fumatul – peste 85% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători; expunerea la fumatul pasiv; expunerea la anumite substanțe chimice cu proprietăți radioactive și expunerea la azbest, arsenic, crom, nichel”, se menționează în postare. 

 

De asemenea, în categoria factorilor de risc intră și poluarea aerului; radioterapia toracică în antecedente; istoricul familial de cancer pulmonar și vârsta de peste 65 ani.

 

„Conform ghidurilor internaționale de cancer, screeningul cancerului pulmonar este recomandat persoanelor peste 50 ani, care au fumat mai mult de 20 pachete / an. Acest lucru presupune efectuarea tomografiei computerizate de torace cu doze reduse (low-dose CT). Fumatul este principalul factor de risc în apariția cancerului bronho-pulmonar, iar renunțarea la fumat reprezintă principala metodă de prevenție a acestui tip de cancer”, se mai spune în postarea citată.

 

În cazul renunțării la fumat, riscul de a face cancer pulmonar scade, devenind egal cu cel al unei persoane nefumătoare la aproximativ 10-15 ani de la stoparea fumatului.

 

Mai multe informații și programări la medicul specialist din cadrul spitalului se pot obține la numărul de telefon 0351409894.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe