Newsflash
Dosar

Estetica intimă, între frivolitate și necesitate

de Monica Tănase - nov. 10 2023
Estetica intimă, între frivolitate și necesitate

Intervenţia chirurgicală estetică ginecologică, din ce în ce mai populară, aduce îmbunătăţiri semnificative în viaţa femeilor, la mai multe niveluri, de la cel funcţional la cel emoţional.

Dincolo de necesitatea intervenţiilor de chirurgie estetică ginecologică efectuate la recomandarea medicului, specialiștii trag un semnal de alarmă: alegerea acestor proceduri trebuie să rămână o opţiune personală. Scopul final: de a spori încrederea în sine și de a îmbunătăţi calitatea vieţii, fără influenţa unor standarde nerealiste de frumuseţe.

Miza chirurgiei estetice intime: calitatea vieţii pacientei

La fel ca în cazul altor proceduri estetice, pacientele ajung la chirurgul ginecolog din dorinţa de a se simţi mai încrezătoare și mai mulţumite de aspectul corpului lor. Adesea, intervenţiile chirurgicale intime pot fi soluţii pentru consolidarea imaginii de sine. Indiferent dacă vizează corectarea asimetriilor, a petelor pigmentare sau a altor imperfecţiuni, restaurarea aspectului anterior sarcinii sau corectarea unor traumatisme, intervenţiile de chirurgie estetică ginecologică pot ajuta la restabilirea încrederii în sine.

Aducerea pe lume a unui copil vine cu modificări semnificative în zona genitală a femeii, care pot afecta aspectul acesteia. Femeile cu vârsta de peste 35 de ani ajung la chirurgul estetician de ginecologie pentru intervenţii care să corecteze modificările survenite în urma nașterilor, în special a celor pe cale naturală. Printre cele mai frecvente probleme se numără ruptura de perineu. Adesea, aceasta se traduce prin slăbirea mușchilor perineali, lucru care ajunge să provoace durere, disconfort și probleme în viaţa sexuală ori reducerea sensibilităţii în timpul actului sexual. Alte modificări care pot apărea în urma nașterilor includ coborârea vezicii urinare în vagin (cistocel), prolapsul rectului în vagin (rectocel) sau prolapsul uterin. Acestea pot fi însoţite sau nu de incontinenţă urinară.

Diana Mihai, medic primar chirurg și președinta Societăţii Române de Estetică Ginecologică, atrage atenţia: „Aceste intervenţii au efect estetic, pentru că pe aceste paciente le deranjează că intrarea în vagin este deschisă, dar le incomodează și la contactul sexual. Episoadele de pierdere de urină evident că le afectează calitatea vieţii. Aceste femei nu pot să facă sport, ceva le jenează când râd sau tușesc. Unele dintre ele, pur și simplu, la mers sau la urcat scări experimentează pierderi de urină, ceea ce le obligă să poarte în mod constant absorbante. O procedură chirurgicală schimbă aspectul zonei genitale, redă funcţionalitatea acesteia de dinainte de a da naștere, iar pacienta nu va mai simţi durere la contactul sexual. Există, de asemenea, femei care, după o pierdere semnificativă în greutate, observă că labiile mari au pierdut volum și fermitate, ceea ce le afectează atât din punct de vedere psihologic – amintindu-le mereu de excesul de greutate anterior –, cât și funcţional. Astfel, o labioplastie ori o abordare minim invazivă, prin injectarea de acid hialuronic, va restabili volumul pierdut și va reda un aspect natural”.

Mărturia unei paciente

Elena* are 37 de ani și, în urmă cu zece ani, a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Au urmat procedurile oncologice care i-au salvat viaţa, dar care au lăsat în urmă cicatrici care aveau să-i afecteze feminitatea. A ajuns la clinica de chirurgie ginecologică cu un diag­nostic pentru care o văzuseră mai mulţi specialiști: atrofie vaginală. De fiecare dată însă primise recomandări care nu rezolvau senzaţia de disconfort și durere, cu care se obișnuise să trăiască. De trei ani urmează o terapie laser alternată cu terapia-vampir, cum se numește uzual intervenţia PRP(platelet-rich plasma), o dată la trei luni, proceduri deloc accesibile financiar, dar care i-au schimbat viaţa.

„Am suferit o intervenţie chirurgicală în urma căreia mi-au fost scoase colul și uterul, dar au rămas ovarele. Pe lângă operaţie, am făcut radioterapie externă și brahiterapie, care este o radioterapie internă. Aceste tratamentele însă vin cu niște repercusiuni. Din păcate, la vremea respectivă nu am primit indicaţii de a urma un tratament de regenerare, de substituţie hormonală, care mi-ar fi dat șansa la o viaţă normală imediat după operaţie. În schimb, ovarele mele au mai funcţionat o perioadă și, tânără fiind, organismul a fost destul de rezistent la schimbare. S-a instalat o stare de premenopauză și apoi de menopauză destul de precoce, de care nu am fost nicio clipă conștientă.

Am mers la medic, la endocrinolog, dar nu am primit niciun tratament de substituţie. Doar calciu și alte suplimente cu efect mai mult sau mai puţin benefic asupra stării mele.

La nivel fizic era o senzaţie de disconfort, o senzaţie de uscăciune, de usturime. Radioterapia deshidratează ţesuturile, le usucă, și sunt favorizate și infecţiile urinare, care devin recurente. Nu mai spun că actul sexual devine aproape imposibil din cauza durerii locale. Disconfortul psihic este major, pentru că ai tot felul de probleme care te fac să te simţi rău și chiar să te simţi mai puţin feminină.

La scurt timp am ajuns la atrofie vaginală. Am mers la mai mulţi medici ginecologi, dar care nu au știut să mă îndrume sau să-mi ofere un tratament în afară de creme și ovule, care aveau efectul unui plasture pe o mână amputată. Am început să mă documentez, am citit foarte mult despre ce tratamente se pot face. Am găsit informaţii pe site-uri din străinătate, pentru că la noi se păstrează încă o reticenţă în a vorbi despre asta și mai ales în a face astfel de tratamente de chirurgie ginecologică.

Așa am găsit recomandări legate de terapia-vampir sau PRP. Am făcut prima dată laser, pentru că atrofia era severă. Apoi am început să alternez PRP-ul cu 
ședinţele de laser.

PRP-ul este o procedură ce implică sângele pacientei, din care se extrage plasma și apoi se injectează în zonele afectate. Are o acţiune destul de largă, procedura fiind folosită în ortopedie, pentru sportivi, și are un efect fantastic. Nu implică nimic chimic, nimic extern, ne tratăm cu propriile resurse.

Procedura laser se aseamănă cu ecografia transvaginală. Nu este deloc dureroasă și durează, cu totul, 10-15 minute. Pe părţile laterale ale baghetei respective este ceva care stimulează ţesutul. Nu simţi căldură, arsură, nu simţi nimic. Și nici nu are contraindicaţii, în afară de evitarea contactului sexual pentru o perioadă, evitarea tratamentului cu ovule, adică lucruri firești. Tratamentul stimulează ţesutul și îl regenerează. Dacă ne uităm la o imagine care are ţesut normal la bază și deasupra atrofiat, după tratament se vede cum partea de ţesut atrofiat devine din ce în ce mai mică, iar dacă repetăm procedura, ajunge la normal. Apoi tratamentul se face doar de întreţinere. Așa funcţionează laserul.

PRP-ul se derulează astfel: se ia sânge, se centrifughează, se scoate plasma și se injectează atât extern, în zona labiilor – dacă sunt persoane deranjate de aspect sau poate au avut o intervenţie chirurgicală în urma căreia au rămas cu cicatrici pe care vor să le vindece –, dar și intern. Asta înseamnă că se injectează în pereţii vaginali, în zona operaţiei – în cazul meu în partea de bont vaginal, acolo unde am fost tăiată efectiv și unde rămâne cicatrice. Fiind produs din propriul corp, organismul îl recunoaște rapid, nu îl respinge, nu există reacţii adverse și regenerează ţesuturile.

Eu repet aceste proceduri la trei luni, chiar dacă nu este un tratament foarte accesibil financiar. Aș putea face mai rar, dar cazul meu este unul extrem, de atrofie vaginală severă. Pentru o femeie cu o atrofie cauzată de vârstă, de menopauză, de viaţa obișnuită, nu este necesar să facă atât de des. Eu am fost foarte, foarte rău, iar acum sunt foarte, foarte bine și nu vreau să pierd efectele. Este o stare de bine care vreau să fie o stare continuă.

Acest tratament mi-a schimbat viaţa în bine. Încă nu pot să spun că am o viaţă normală, pentru că nu știu cum ar fi fost normalul meu la 40 de ani fără această operaţie și fără aceste tratamente. Dar mă simt foarte bine. Diferenţa este incomensurabilă.”

Când nu este recomandată chirurgia estetică ginecologică

Ca orice alt tip de procedură chirurgicală, estetica ginecologică implică riscuri și vine cu o serie de recomandări foarte ferme din partea specialiștilor, cu atât mai mult în era în care botoxul și augmentarea mamară au devenit intervenţii frecvente și acceptate fără multe rezerve la nivel social. În urmă cu zece ani, procedurile chirurgicale ginecologice se aflau în zona extraordinarului, acum însă au devenit mai accesibile și mai acceptabile.

„Dacă pacienta vrea să facă aceste intervenţii strict pentru ea, vrea ea să se simtă mai bine când se uită în oglindă, când merge pe bicicletă, când merge la plajă sau vrea ea să se simtă mai bine în timpul contactului de cuplu, o încurajez să facem aceste proceduri. Dacă înţeleg că vrea să facă acest lucru pentru partener, îi recomand să mai reflecteze. S-au făcut mai multe studii pe această temă, iar bărbaţii, dar și femeile au fost întrebaţi ce notă ar da zonei intime a femeii. S-a observat că domnii sunt mult mai generoși în note decât doamnele. Așadar, rareori bărbatul este cu adevărat influenţat de acest aspect în viaţa de cuplu. Mai degrabă, de cum se înţeleg ei doi, de câtă susţinere primește de la partenera sa, mai mult decât de zona intimă. Sigur că, și pentru femei, aceste detalii au devenit importante odată cu scăderea în dimensiune a costumului de baie, odată cu apariţia nudurilor în filme; femeile au început să se uite la alte femei și să-și dorească și ele să arate la fel. Dar, așa cum fiecare dintre noi are nasul diferit sau părul diferit, la fel și zona intimă este diferită. Aceasta din urmă ţine de preferinţa fiecăreia și nu există un standard de frumuseţe în acest sens”, avertizează dr. Diana Mihai. 

Astfel, este esenţial ca pacienta să facă alegerea unei intervenţii invazive pentru ea însăși, pentru confortul propriu, nu pentru altcineva. Dacă există presiuni externe sau încercări de a salva o relaţie prin intermediul intervenţiilor estetice genitale, recomandarea specialistului merge mai degrabă către un psiholog și către psihoterapie.

De asemenea, aceste proceduri nu se realizează în cazul infecţiilor genitale sau urinare active. Înainte de a lua în considerare o intervenţie estetică genitală, se recomandă o serie de analize. Acestea includ test Papanicolau, testarea pentru HPV, examenul de cultură a secreţiei vaginale, sumarul de urină și urocultura. Dacă se observă leziuni active la nivelul colului uterin, vaginului sau vulvei, drumul pacientei va trece mai întâi pe la un specialist ginecolog, pentru a trata problema medicală, și abia ulterior se iau în considerare procedurile estetice.

Chirurgia estetică ginecologică poate avea un efect transformator radical asupra mulţumirii de sine, plăcerii și bucuriei de fiecare zi, dincolo de restaurarea 
funcţionalităţii organismului în zona intimă. 

Cu toate acestea, decizia alegerii acestor intervenţii trebuie să fie una informată și validată cu specialiști, de la psiholog, la ginecolog și chirurg, cu scopul de a reda siguranţa și încrederea de sine, plăcerea și viaţa în acord cu propriul trup.

Procedurile cele mai solicitate în chirurgia estetică ginecologică

  • Labioplastia presupune reducerea sau remodelarea labiilor, fie pentru a corecta asimetriile, fie pentru a elimina disconfortul cauzat de labii prea mari.
  • Vaginoplastia se referă la strângerea canalului vaginal, în special după naștere sau în cazul slăbirii musculaturii din zona perineului. Această procedură reușește o îmbunătăţire a calităţii vieţii sexuale a pacientei și poate ajuta la rezolvarea problemelor legate de incontinenţa urinară.
  • Himenoplastia este procedura ce implică restaurarea himenului și poate fi efectuată pentru a respecta anumite tradiţii culturale sau pentru a restabili integritatea himenului în caz de agresiune sexuală sau alte situaţii traumatice.
  • Terapia-vampir sau PRP: tratamentul implică sângele recoltat de la pacientă, din care sunt extrase trombocite, factori de creștere și de rejuvenare, elemente care sunt ulterior injectate în zona intimă a pacientei. Efectul: crește lubrifierea locală, sensibilitatea, îmbunătăţește flora locală, care va ţine departe candidozele recidivante. În plus, este recomandată pacientelor cu cistite frecvente, cu senzaţie de urinare frecventă și dureroasă, pentru o îmbunătăţire a vieţii în contextul acestei patologii.
  • Clitoroplastia, o procedură mai rară, vizează îmbunătăţirea aspectului și funcţionalităţii clitorisului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe