Newsflash
Cultură LIFESTYLE

Film documentar, în premieră la TV: „Gypsy Rose Blanchard: Confesiuni din închisoare”

de Florentina Ionescu - ian. 11 2024
Film documentar, în premieră la TV: „Gypsy Rose Blanchard: Confesiuni din închisoare”

Luna viitoare veți putea vedea la TV un film documentar despre Gypsy Rose Blanchard și mama ei, care suferea de sindromul Münchhausen și care ar fi făcut orice să își controleze fiica.

În luna februarie a acestui an puteți vedea noi seriale documentare la Crime+Investigation Europe. Unul dintre acestea este „Gypsy Rose Blanchard: Confesiuni din închisoare” (6 episoade de câte 60 de minute). 

Titlul original al mini-seriei este „The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard”. Premiera va avea loc miercuri, 14 februarie, de la ora 23:00, la Crime+Investigation Europe, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Cine este de fapt Gypsy Rose Blanchard? Gypsy Rose a petrecut mulți ani într-o atmosferă de permanentă minciună, manipulare și teroare, se arată în sinopsis. În cele din urmă, nu a mai putut suporta și și-a ucis mama pe nume Dee Dee. Acum că a ieșit din închisoare, va putea spune despre ea însăși că este cu adevărat liberă? 

Gypsy Rose Blanchard a îndurat ani întregi de suferință și umilință din partea mamei sale, afectate de o formă a sindromului Münchhausen (formă numită „Munchausen syndrome by proxy” sau sindromul Münchhausen prin transfer). Anii de tortură au dus-o la extrem. Împreună cu iubitul ei, Nick Godejohn, și-a ucis mama în 2015, iar cazul a șocat America și a provocat o adevărată frenezie mediatică. Femeia a pledat vinovată și a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare, dar a fost eliberată mai devreme, în 2023. 

Noi informații despre suferința pe care a trebuit să o îndure

În această poveste, însă, nimic nu este ceea ce pare. Dee Dee a avut grijă să mențină o imagine idealizată a relației cu fiica ei, dar în spatele ușilor închise se aflau secrete pe care doar Gypsy Rose le poate dezvălui. Deși femeia a mai acordat interviuri în trecut, niciunul nu a fost ca acesta - este pentru prima dată când este pregătită să povestească ce s-a întâmplat cu adevărat. 

Telespectatorii vor avea ocazia să descopere povestea inedită a vieții ei, ce a dus la uciderea mamei sale și să afle ce se va întâmpla cu ea în viitor. Gypsy Rose Blanchard va dezvălui noi informații despre suferința pe care a trebuit să o îndure din partea propriei mame și despre dorința psihopată a lui Dee Dee de a-și controla fiica. De asemenea, ea va povesti despre încercările sale de evadare și despre o tentativă anterioară eșuată de a-și ucide mama și pe ea însăși. De asemenea, va povesti despre relația ei dinamică cu Nick Godejohn. 

Citiți și: Filme cu și despre medici, sistemul medical și farma, de văzut pe Netflix 

Serialul include interviuri exclusive cu Gypsy Rose și cu persoanele apropiate anchetei, fotografii, videoclipuri și dovezi inedite, care vor oferi o nouă perspectivă asupra acestei povești complexe. Interviurile cu psihologi vor ajuta la înțelegerea modului în care anii de minciuni și manipulare și-au pus amprenta asupra psihicului lui Gypsy Rose și ce impact vor avea în continuare asupra viitorului ei. 

„Draga mea mamă moartă”

În 2017 a fost realizat un alt documentar (marca HBO) ce a avut în prim-plan relația dintre cele două. Intitulat „Mommy Dead and Dearest” („Draga mea mamă moartă”), filmul documentar a fost regizat de Erin Lee Carr și a spus povestea crimei lui Dee Dee Blanchard. Pentru această crimă, fiica lui Dee Dee, Gypsy Rose Blanchard, și Nicholas Godejohn (iubitul fetei) au pledat vinovați și au fost condamnați la închisoare. 

Documentarul din 2017 a explorat nu doar crima și urmările ei, ci s-a concentrat și pe anii de abuz prin care Gypsy Rose Blanchard a trecut din cauza mamei ei. Dee Dee a convins mai multe persoane că fiica ei, Gypsy, suferea de foarte multe boli - specialiștii spun că suferea de sindromul Münchhausen prin transfer. Tot documentarul din 2017 a scos la iveală ce fel de minciuni spunea mama despre sănătatea fiicei ei, cum ar fi faptul că Gypsy nu putea merge și că avea montat un tub prin care trebuia să fie hrănită. De asemenea, fetei i-au căzut dinții, ca efect advers al numeroaselor medicamente pe care mama ei i le administra (inclusiv medicamente pentru cancer, deși Gypsy Rose Blanchard nu avea diagnostic de boală oncologică), potrivit imdb.com

Sindromul Münchhausen prin transfer sau „Munchausen syndrome by proxy” reprezintă crearea artificială de către un părinte (de regulă, mama) a unei boli a copilului. Practic, părintele inventează că al său copil suferă de o boală sau de mai multe patologii, unele chiar „grave”. Specialiștii spun că boala este indusă prin administrarea voluntară a unor medicamente sau substanțe ori prin susținerea existenței unor simptome la copil care nu au fost niciodată confirmate de specialiști. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe