Newsflash
Cultură LIFESTYLE

Filmul „Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe

de Florentina Ionescu - aug. 30 2023
Filmul „Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe

Lungmetrajul „Arsenie. Viața de apoi”, road movie documentar scris și regizat de Alexandru Solomon, ajunge pe marile ecrane din România la sfârșitul acestei săptămâni.

Din 30 august, „Arsenie. Viața de apoi” va rula în avanpremieră la: Brad, Brașov, Caransebeș, Lugoj, Lupeni, Oțelu Roșu, Petroșani, Reșița, Vulcan, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. Din 1 septembrie, filmul poate fi vizionat în: București, Alexandria, precum și în cinematografele din alte orașe. 

„Arsenie. Viața de apoi” va avea premiera sibiană în cadrul competiției naționale la Astra Film Festival în perioada 15 – 22 octombrie 2023. 

Premiera internațională a avut loc în această vară la Karlovy Vary, pelicula fiind inclusă în competiția „Proxima” a celei de-a 57-a ediții a prestigiosului eveniment. 

„Icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”

Filmul lui Alexandru Solomon merge pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat, se mai arată în comunicat. 

„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”, spune Alexandru Solomon.

Posterul de lansare a filmului a fost realizat de SADDO, artist contemporan de origine română, stabilit în prezent la București. Producătorii filmului sunt Ada Solomon, Diana Caravia, Adrien Chef și Paul Thiltges. 

Despre regizor 

Alexandru Solomon, regizor şi director de imagine, este cunoscut pentru lungmetraje documentare ca: 

  • Marele jaf comunist” (2004), despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria); 
  • Război pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece; 
  • Kapitalism - reţeta noastră” (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri; 
  • România: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea; 
  • și „Ouăle lui Tarzan” (2017), despre primul institut de primatologie din lume. 

Începând cu anul 2010, Alexandru Solomon predă la UNArte și este este președintele Asociației One World Romania. În 2016, a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe