Newsflash
ACTUALITATE Știri

Fundația Regală Margareta a României este mai aproape de seniori și în această iarnă

de Florentina Ionescu - dec. 22 2023
Fundația Regală Margareta a României este mai aproape de seniori și în această iarnă

Înainte de Crăciun, voluntarii Fundației Regale Margareta a României au adus daruri, bucurie, încurajare și colinde vârstnicilor singuri.

Recent, 50 de seniori au luat parte la o masă festivă de Crăciun organizată pentru ei, alături de voluntarii care le sunt alături pe tot parcursul anului. Iar 150 de vârstnici aflați în situații grele de viață au primit pachete de sărbători sau tichete sociale din partea Fundației Regale Margareta a României. Aproape 500 de seniori din județele Cluj, Mureș, Vrancea și Sibiu au fost sprijiniți prin acțiunile organizațiilor locale care primesc granturi în acest scop. 

Sprijin material și emoțional 

Alături de voluntari, sponsori și donatori, Fundația Regală Margareta a României organizează evenimente și acțiuni pentru a aduce spiritul Sărbătorilor în sufletul vârstnicilor greu încercați. Într-o atmosferă plină de căldură și emoție, 150 de vârstnici apăsați de singurătate sau aflați în situații dificile de viață au primit, și în acest an, sprijin material și emoțional atât de necesare pentru Sărbători, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Spiridușii Moșului, aproximativ 60 de voluntari ai Fundației Regale Margareta a României, precum și voluntari angajați ai companiilor au ajuns în casele seniorilor din București pentru a le oferi daruri, bunătăți de Sărbători, vorbe de încurajare, îmbrățișări. Voluntarii au fost primiți cu mare bucurie și speranță de bunicii al căror prag este trecut de tot mai puțini cunoscuți, al căror telefon sună din ce în ce mai rar, iar timpul nu le este un aliat. 

În plus, 50 de seniori beneficiari ai programelor Telefonul Vârstnicului și Centrul Generații București au fost invitați la o masă festivă oferită de Fundație. Seniorii au avut astfel ocazia să se bucure de compania voluntarilor care le sunt alături pe tot parcursul anului. 

Seniori și copii la Centrul Generații

 

Marți, 20 decembrie, voluntarii încărcați cu pachete au plecat de la sediul Fundației Regale și au străbătut Capitala toată ziua, în 23 de mașini, nerăbdători să aducă bucurie și urări de sărbători celor 120 de vârstnici pe care i-au vizitat lunar de-a lungul anului. 

Printre beneficiari s-a aflat și doamna Floarea (foto), o vârstnică cu o poveste cutremurătoare. Ea a fost una dintre cele care au primit vizita voluntarilor și, care, datorită lor, are un brad împodobit în mica locuință și un Crăciun mai luminos. Ea este dovada că viața nu îți oferă garanții, iar într-o clipă totul poate să dispară fulgerător – familia, cei dragi, chiar și căminul. Casa și întregul univers s-au condensat într-o încăpere de 15 metri pătrați, se arată în același comunicat. 

Cu toate acestea, în amintirea singurei sale fiice, care iubea Crăciunul, are în camera minusculă, din loc în loc, dar pe tot parcursul anului, podoabe. Iar pe ușa de la baie, un înger decupat din carton stă lipit și o veghează în fiecare zi, oferindu-i mai mult decât spiritul Sărbătorilor: certitudinea că a fost odată mama unei fete. 

Doamna Floarea, ajutata de voluntari cu un brad

Voluntarii au fost atent coordonați 

Sorin Marinescu, coordonator al programului Fondul pentru Vârstnici derulat de Fundația Regală Margareta a României, este la rândul său recunoscător că și anul acesta a reușit, cu sprijinul companiilor care au donat alimente, dulciuri, lactate, suplimente alimentare, remedii tradiționale cu tradiție, produse igienico-sanitare și cozonaci, să ofere acest ajutor suplimentar la final de an. 

El a colectat donațiile, i-a convocat pe voluntari la sediul fundației și i-a împărțit pe echipe, pentru a distribui pachetele de Sărbători către adresele seniorilor din toate sectoarele Capitalei. 

Astfel de acțiuni au avut loc și în alte patru județe din țară (Cluj, Sibiu, Mureș și Vrancea), unde alți 500 de vârstnici au primit ajutor material și acoperirea unor nevoi urgente, prin intermediul acțiunilor desfășurate de cele cinci organizații locale prin programul Fondul pentru Vârstnici.

Colinde, cadouri, momente de socializare pentru seniori 

Surprize de sărbători au avut și 50 de seniori care au avut bucuria să se întâlnească într-un cadru festiv cu echipele programelor Telefonul Vârstnicului și Centrul Generații București, în cadrul prietenos și generos oferit de un restaurant. 

Timp de câteva ore, seniorii au socializat, și-au împărtășit din probleme, dar și bucuriile, au schimbat între ei informații utile, au legat prietenii și au mai uitat de singurătate. Au ascultat recitalul de Crăciun pregătit special pentru ei de tinerii artiști bursieri în programul Tinere Talente. Invitația la dans a întregit atmosfera de sărbătoare și voie bună. Finalul zilei i-a găsit pe seniori încărcați nu doar cu cadouri, ci și cu bucuria petrecerii unor momente de neuitat în compania unor prieteni cu suflet mare. 

Cum îmbătrânirea activă face bine și vârstnicilor, și societății, seniori beneficiari ai programului Telefonul Vârstnicului au fost pentru o zi bunicii copiilor de la Centrul Generații și au realizat, împreună și cu voluntarii seniori ai centrului, podoabe de poveste pentru Crăciun.

Iar pe 19 decembrie, angajații unei companii IT s-au implicat și în acest an într-o acțiune de voluntariat pentru seniorii din cadrul programului Telefonul Vârstnicului. Voluntarii au participat la două TeleCluburi alături de seniori, discutând pe diverse teme în jurul sărbătorilor de iarnă: obiceiuri, cele mai gustoase rețete ale preparatelor favorite, colinde, bucuria și spiritul Crăciunului. 

Linie telefonică la care pot apela vârstnicii 

Vârstnicii care suferă din cauza izolării sociale sau sunt în situații grele de viață pot apela Telefonul Vârstnicului - 0800 460 001 - singura linie telefonică națională, gratuită și confidențială, destinată vârstnicilor care au nevoie de informare, consiliere socială și alinare a singurătății. Linia telefonică este disponibilă între 08.00 și 20.00, de luni până vineri și sâmbăta, între 08.00 și 16.00. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe