Newsflash
OPINII

Garantăm sau facem tot posibilul să-l însănătoșim pe pacient?

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 8 2021
Garantăm sau facem tot posibilul  să-l însănătoșim pe pacient?

Despre obligaţia de mijloace și obligaţia de rezultat a profesioniștilor din sistemul medical am mai scris. Acum voi încerca să clarific o serie de chestiuni cu privire la aceste noţiuni de drept.

pt voroneanuVom pleca de la următorul articol stipulat în Codul Deontologic: „Medicul își va dedica întreaga știinţă și pricepere interesului pacientului său și va depune toată diligenţa pentru a se asigura că decizia luată este corectă, iar pacientul beneficiază de maximum de garanţii în raport cu condiţiile concrete, astfel încât starea sa de sănătate să nu aibă de suferit”.

Nu cred că ar fi oportun pentru acest articol să detaliem prea mult anumite aspecte din drept, așa că vom clasifica direct obligaţia medicului în două categorii: obligaţii de mijloace și obligaţii de rezultat. Practic, în cazul obligaţiei de rezultat medicul s-ar obliga să atingă un rezultat promis: adică însănătoșirea pacientului.

Cu alte cuvinte, garantează acest lucru (fapt interzis în mod expres de Codul Deontologic al Medicilor Stomatologi din România). Dar, conform legislaţiei în vigoare, obligaţia medicului în zilele noastre este una de mijloace: profesionistul va depune toate diligenţele, toate eforturile
pentru atingerea rezultatului dorit: însănătoșirea unui pacient.

Ar fi greu de conceput ca fiecare medic să fie obligat să însănătoșească pacienţii, iar instituţiile judiciare ar avea mii de dosare lunar prin care ar trebui să sancţioneze medici, pentru simplul fapt „că nu și-au îndeplinit obligaţia de a trata o persoană”.

Deci, pentru a nu exista riscul de a fi înaintată o plângere împotriva noastră, trebuie să depunem toate eforturile pentru a ajuta individul aflat în nevoie. De multe ori, din păcate, este greu de stabilit dacă un medic și-a dat cu adevărat interesul în cazul unui pacient.

Unii consideră necesară o anumită investigaţie, în timp ce alţii afirmă că este inutilă. Dar, este adevărat și faptul că persoanele bolnave, din cauza emoţiilor trăite, se simt ca și cum medicul nu ar fi întreprins tot ceea ce este necesar.

Astfel, dacă în Mesopotamia obligaţia medicului era una de rezultate (ca o mică paranteză, printre sancţiunile ce puteau fi aplicate doctorului se număra și tăiatul mâinilor), în zilele noastre, asemănător Imperiului
Roman, obligaţia este una de mijloace.

Citește și: Atitudinea faţă de o persoană aflată în dificultate


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe