Newsflash
ACTUALITATE Știri

Gold standard în diagnosticarea cancerului de prostată

de Florentina Ionescu - oct. 20 2023
Gold standard  în diagnosticarea cancerului  de prostată

Antigenul specific prostatic sau PSA rămâne un test esenţial în depistarea cancerului de prostată. Însă un nou tip de biopsie este considerat acum de specialiști a fi standardul de aur.

Vinerea trecută a avut loc la București un seminar pe tema metodelor inovatoare de diagnostic și tratament al cancerului de prostată. Speakerii invitaţi au fost cinci medici specialiști de la centrul Wiener Privatklinik, din Austria. Printre ei, și prof. dr. Georg Schatzl, specialist în Urologie și andrologie. Acesta a prezentat o serie de date despre epidemiologia cancerului de prostată (CP). Boala reprezintă 25,4% dintre toate cancerele din Germania. Este a doua cea mai frecventă formă fatală de cancer în această ţară, iar vârsta mediană pentru detectarea CP este de 69 de ani. Tumorile se dezvoltă îndeosebi în zona periferică a glandei.

Valorile ridicate ale PSA trebuie verificate din nou, după o perioadă de patru-șase săptămâni, recomandă dr. Schatzl, întrucât este posibil ca unii pacienţi să aibă rezultate fals negative ale acestui antigen. Concluzia urologului a fost că biopsia prostatei prin fuzionarea IRM cu imaginea ecografică (MRI/US fusion guided 
biopsy) detectează mai bine CP, fapt confirmat și de unele studii. El nu recomandă ca biopsia de prostată să se efectueze fără ghidaj prin IRM. În opinia sa și a colegilor săi, MRI fusion guided biopsy este gold standard pentru diagnosticul cancerului de prostată.

Educaţia pacienţilor

O tendinţă pe care a observat-o dr. Wolfgang Loidl, expert austriac în chirurgie robotică și urologie, este faptul că pacienţii evită examenul clinic, tocmai pentru că le este teamă de tușeul rectal. Datele prezentate de acesta arată că doar 25% dintre bărbaţi merg la urolog pentru un control timpuriu, de rutină.  

În acest context, dr. Loidl a ţinut să sublinieze încă o dată importanţa prevenţiei, declarând pentru „Viaţa Medicală”: „Diagnosticul precoce este totul. Noi observăm în clinică și mulţi pacienţi tineri cu valori ale PSA de 2.000 ng/ml și cu metastaze peste tot. Este groaznic că încă avem cazuri atât de grave! În Austria, doar 25-30% dintre bărbaţi merg la medic pentru diagnostic timpuriu. Cred că trebuie să facem mai multă educaţie în acest sens”. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe