Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

S-a schimbat recomandarea de vârstă pentru PSA, la bărbații de culoare

de Florentina Ionescu - feb. 7 2024
S-a schimbat recomandarea de vârstă pentru PSA, la bărbații de culoare

Au fost publicate noi recomandări cu privire la ce vârstă poate începe screeningul pentru cancerul de prostată, prin testarea valorilor antigenului specific prostatic (PSA).

Scăderea vârstei recomandate pentru testarea antigenului specific prostatic sau PSA ar reduce numărul deceselor cauzate de cancerul de prostată cu aproape 30% în rândul bărbaților de culoare, fără a crește semnificativ rata de supradiagnosticare, potrivit noilor recomandări de screening făcute de Prostate Cancer Foundation, scrie Medscape

Testarea PSA în rândul bărbaților afro-americani ar trebui să înceapă, mai precis, la vârste cuprinse între 40 și 45 de ani, mai devreme decât recomandă ghidurile actuale. Testarea acestui antigen ar trebui să fie urmată de screeninguri și investigații la intervale regulate de timp, de preferat anual, până la vârsta de cel puțin 70 de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns un panel multidisciplinar format din numeroși experți și susținători ai drepturilor pacienților, pe baza unui review comprehensiv al literaturii de specialitate, mai arată Medscape

Rezultatele panelului de experți au fost prezentate sub formă de poster la un simpozion, la începutul acestui an – fiind vorba de American Society of Clinical Oncology Genitourinary Symposium (al Societății Americane de Oncologie Genitourinară). 

„Bărbații de culoare din Statele Unite sunt considerați o populație aflată la risc înalt de a fi diagnosticată cu cancer de prostată și de a deceda din cauza unui cancer de prostată”, au scris dr. Isla Garraway, de la University of California din Los Angeles, autorul principal al acestei analize, și coelgii săi. 

Mai exact, bărbații afro-americani au un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticați cu cancer de prostată și de a muri din cauza unui cancer de prostată, în comparație cu bărbații de rasă caucaziană. Dar autorii au adăugat că „puține recomandări au subliniat recomandările specifice pentru screeningul PSA pentru cancerul de prostată în rândul bărbaților de culoare”. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/blood-sample-tube-labeled-text-psa-534650119

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe