Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Diagnosticarea bolii Parkinson pe baza simţului olfactiv

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 16 septembrie 2022

Universitatea din Manchester au valorificat hipersensibilitatea olfactivă a unei femei pentru a dezvolta un test care să depisteze boala Parkinson.

p4Totul a pornit de la faptul că Joy Milne a observat că soţul său a dezvoltat un miros diferit începând cu vârsta de 33 de ani, cu 12 ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu boală Parkinson. Femeia a făcut asocierea în momentul în care împreună cu soţul ei a participat la un grup de susţinere a pacienţilor cu Parkinson, unde a simţit același miros la toate persoanele diagnosticate – predominant în zona umerilor și a cefei.

Ulterior, o testare realizată în spital i-a permis să identifice toţi pacienţii cu boală Parkinson, plus o persoană aparent sănătoasă, care însă a primit acest diagnostic opt luni mai târziu. Analizând prin spectrometrie probele de sebum ale acestor persoane, cercetătorii au descoperit 500 de molecule care nu erau prezente la cei sănătoși.

Mai multe studii sunt necesare în domeniu, dar oamenii de știinţă privesc cu mult interes potenţialul diagnostic al acestui test simplu: el ar presupune prelevarea unor probe de sebum de pe tegumentul pacienţilor, la nivelul zonei cervicale, cu ajutorul unor tampoane de vată.

Citiți și: Studiul bolilor pulmonare pe un sistem alveolar artificial

Etichete: Boala Parkinson Parkinson testare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.