Newsflash
Internaționale

Tai Chi, benefic în boala Parkinson

de Dr. Mariana MINEA - nov. 3 2023
Tai Chi, benefic în boala Parkinson

Persoanele cu boală Parkinson care practică Tai Chi au beneficii pe termen lung în gestionarea maladiei, comparativ cu cele care nu fac astfel de exerciţii, arată un studiu recent.

 Ele prezintă o atenuare a simptomelor motorii și non-motorii și un ritm mai lent de deteriorare a acestora în timp. De asemenea, organismul lor dezvoltă mai puţine complicaţii provocate de boală și utilizează mai bine levodopa, amânând nevoia de creștere a dozelor de medicament. Studiul a fost realizat în China, iar rezultatele au fost publicate recent în BMJ*.

Tai Chi este un antrenament de arte marţiale ce combină mișcări lente, conduse împreună cu respiraţia, fiind utilizat ca autoapărare, dar și pentru efectele sale asupra sănătăţii. 

Două grupuri de pacienţi cu boală Parkinson au fost constituite începând cu ianuarie 2016: primul era format din 143 de persoane care practicau Tai Chi, iar al doilea, din 187 de pacienţi care nu făceau acest tip de exerciţii. Pacienţii au fost evaluaţi la începutul studiului, iar ulterior în noiembrie 2019,  octombrie 2020 și iunie 2021.

Măsurătorile privind simptomele, motricitatea și echilibrul au avut rezultate mai bune în grupul de Tai Chi. Aceste persoane au prezentat în mai mică măsură dureri de spate, ameţeli, probleme de concentrare și de memorie.  

Mai multe studii sunt necesare pentru a confirma o eventuală neuroprotecţie, spun specialiștii britanici citaţi de BBC. Ei admit însă că recomandă deja practicarea Tai Chi sau a exerciţiilor de balet  persoanelor cu boală Parkinson.



https://www.bbc.com/news/health-67208745 
*https://jnnp.bmj.com/content/early/2023/09/27/jnnp-2022-330967 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe