Newsflash
ACTUALITATE Știri

Informare pentru medici: Risc de reacții la perfuzabilele care conțin etopozidă

de Florentina Ionescu - ian. 25 2024
Informare pentru medici: Risc de reacții la perfuzabilele care conțin etopozidă

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a transmis recent o informare pentru medici, atrăgând atenția asupra unui risc de reacții la medicamente cu etopozidă.

Pe secțiunea Comunicări directe către profesioniștii din domeniul sănătății (CDPDS) a site-ului anm.ro a fost publicată o informare potrivit căreia unele medicamente perfuzabile care conțin etopozidă prezintă risc de reacții de hipersensibilitate la utilizarea filtrelor în linie. 

De comun acord cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, deținătorii de autorizație de punere pe piață pentru medicamentele care conțin etopozidă perfuzabilă, doresc să îi informeze pe profesioniștii din domeniul sănătăţii cu privire la următoarele informații: 

  • A fost observat un risc crescut de reacții de hipersensibilitate legate de perfuzie, atunci când au fost utilizate filtre în linie în timpul administrării etopozidei. 
  • În prezent, nu se știe dacă această creștere a riscului de reacții de hipersensibilitate legate de perfuzie se produce la toate tipurile de filtre în linie sau doar la filtrele fabricate din anumite materiale. 
  • Nu trebuie utilizate filtre în linie. 
  • Recomandările de mai sus sunt aplicabile numai pentru etopozidă, nu și pentru fosfatul de etopozidă. Pentru medicamentele care conțin fosfat de etopozidă, filtrele trebuie utilizate conform specificațiilor din RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului). 

Etopozida este un medicament antineoplazic care poate fi utilizat în monoterapie sau în asociere cu alte chimioterapice anticanceroase. 

Medicamentele perfuzabile care conțin etopozidă sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer la adulți și la copii și adolescenți (cancer testicular, cancer pulmonar cu celule mici, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, leucemie mieloidă acută, neoplazie trofoblastică gestațională, cancer ovarian). 

Pentru mai multe informații, accesați anm.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe