Newsflash
Internaționale

Carența de vitamina D poate crește riscul de boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - ian. 11 2022
Carența de vitamina D poate crește riscul de boli cardiovasculare

Studii anterioare au sugerat că există o asociere între valorile scăzute ale vitaminei D în organism și o probabilitate mai mare de a dezvolta o boală cardiovasculară.

În cadrul unui studiu nou, cercetătorii au descoperit că este o informație extrem de prețioasă să verifice valorile vitaminei D atunci când medicul evaluează riscul cardiovascular al unei persoane, scrie www.medicalnewstoday.com

deficienta vitamina D risc boala cardiovasculara
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

Numeroase studii anterioare celui de față arată că diverși factori combinați, cum ar fi anumite condiții medicale, vârsta, antecedentele familiale, dieta și stilul de viață, pot să influențeze riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Sursa citată aminteșe că, prin folosirea unei abordări analitice noi, cercetătorii din Australia au descoperit un factor suplimentar care poate crește predispoziția unei persoane de a avea o boală cardiovasculară.

Autorul principal, prof. Elina Hyppönen, director al Australian Centre for Precision Health, a subliniat importanța rezultatelor studiului recent, care au fost publicate în „European Heart Journal”:

„Noi am descoperit dovezi cum că deficiența de vitamina D poate crește valorile tensiunii arteriale și poate crește riscul de boală cardiovasculară. Cu toate acestea, creșterea concentrațiilor de vitamina D va fi folositoare doar pentru acei participanți care au nevoie de această vitamină, iar beneficiile ulterioare de pe urma concentrațiilor crescute, dincolo de necesarul nutrițional, vor fi modeste – dacă există astfel de beneficii”.

În cadrul acestui studiu recent, cercetătorii și-au propus să investigheze dacă există o corelație între valorile serice ale 25-hidroxivitamina D, sau 25-OH vitamina D, și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, se menționează că valorile serice ale 25-OH vitaminei D sunt un marker stabilit pentru statusul vitaminei D.

Pentru a testa ipoteza, cercetătorii au apelat la o metodă analitică specifică, pentru a analiza datele furnizate de o biobancă, fiind vorba despre o cohortă de studiu din populația Marii Britanii cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani.

După ce au filtrat informațiile, echipa de cercetători a realizat analize genetice în rândul indivizilor cu informații complete despre concentrațiile 25-OH vitaminei D. Oamenii de știință au colectat această informație de la 295.788 de participanți.

Cercetătorii au comparat apoi rezultatele cu cele ale unui grup de control, în care persoanele nu aveau diagnostic de boală cardiovasculară. Echipa a realizat și o analiză secundară, pentru a examina asocierea dintre concentrațiile serice ale vitaminei D cu tensiunea arterială.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au declarat că valoarea medie a concentrației de 25-OH vitamina D în rândul a 267.980 de participanți chestionați în final a fost de 50 nmol/l. Ei au mai oferit următoarele date:

  • 11,4% dintre participanți au avut concentrațiile vitaminei D sub 25 nmol/l
  • 41,3% dintre participanți au avut concentrațiile vitaminei D între 25 și 49,9 nmol/l
  • 35,3% dintre participanți au avut concentrațiile vitaminei D între 50 și 74,9 nmol/l
  • 10,5% dintre participanți au avut concentrațiile vitaminei D între 75 și 99,9 nmol/l
  • 1,4% dintre participanți au avut concentrațiile vitaminei D între 100 și 124,9 nmol/l.

Mai puțin de 0,1% dintre participanți au avut concentrații ale vitaminei D care depășeau 125 nmol/l.

O analiză amănunțită a scos la iveală că indivizii cu valorile serice ale 25-OH vitaminei D aflate la 25 nmol/l au un risc cu 11% mai mare de boală cardiovasculară în comparație cu persoanele care au concentrația vitaminei D egală cu 50 nmol/l.

În plus, pare să existe o scădere a probabilității de a avea boală cardiovasculară cu valori mai mari ale concentrațiilor de 25-OH vitamina D. De exemplu, participanții cu concentrații de 75 nmol/l au avut risc cu 2% mai mic de boală cardiovasculară când au fost comparați cu cei cu concentrație de 50 nmol/l.

Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că deficiența de vitamina D poate crește riscul de boală cardiovasculară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe