Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Descoperire: o nouă „armă” împotriva stafilococului auriu

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 10 iulie 2020, ora 11:47

Oamenii de știință americani au dezvoltat o nouă metodă de protecție împotriva Staphylococcus aureus, o bacterie rezistentă la mai multe tipuri de antibiotice.

Potrivit RIANovosti, rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Experimental Medicine.

Biologii de la Școala de Medicină Grossman din New York au demonstrat că au găsit o cale spre un vaccin împotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), o tulpină rezistentă la antibiotice.

stafilococ auriu
Sursă imagine: ria.ru

Potrivit cercetătorilor, încercările de a dezvolta un vaccin stafilococic nu au reușit până acum, deoarece oamenii de știință căutau o substanță care afectează direct bacteria.

Sursa citată precizează că autorii au propus să se concentreze pe leucocidine, molecule toxice secretate de stafilococi. Leucocidinele ucid celulele sistemului imunitar - celule albe din sânge necesare sistemului imunitar pentru a lupta împotriva infecției. 

Drept urmare, un organism gazdă infectat nu numai că nu produce un răspuns imun adecvat, dar nu formează o imunitate pe termen lung prin anticorpi, care sunt, de asemenea, produși de globulele albe din sânge.

Sursa citată precizează că rezultatele noului studiu arată că 70 la sută dintre șoarecii care au primit vaccinul leucocidin experimental au supraviețuit infecției cu Staphylococcus aureus și, de asemenea, niciun șoarece infectat nu a supraviețuit fără vaccin.

Într-un studiu anterior, autorii au dovedit că leucocidinele modificate genetic, care și-au pierdut proprietățile toxice, nu sunt dăunătoare pentru șoareci. Astfel de molecule netoxice au constituit baza unui vaccin experimental.

„Studiul nostru oferă un plan de dezvoltare a unui vaccin eficient împotriva tuturor infecțiilor cu stafilococ, în special MRSA. (...) Vaccinul nostru experimental nu numai că împiedică bacteriile să distrugă neutrofilele - celulele albe din sânge pe care sistemul imun utilizează pentru a lupta împotriva unui microorganism patogen, dar protejează și alte celule albe din sânge, cum ar fi celulele T și celulele B. Acest lucru asigură protecție pe termen lung din viitoarele infecții”, a declarat unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Victor J. Torres.

Oamenii de știință avertizează că un vaccin disponibil comercial va fi disponibil nu mai devreme decât după câțiva ani. Pentru implementarea sa, vor fi necesare studii clinice pentru a afla dacă o persoană are același răspuns imun specific pentru toxine, care este observat la șoareci.

De fapt, este vorba despre un vaccin împotriva unei singure molecule toxice secretate de bacterii. În viitor, cercetătorii intenționează să creeze un vaccin universal împotriva tuturor tipurilor de toxine stafilococice.

Etichete: Staphylococcus aureus Stafilococ auriu vaccin leucocidine

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.