Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu: nu toți microbii din nas sunt „vinovați” de bolile de sezon la copii

de Florentina Ionescu - sept. 14 2023
Dr. Mihai Craiu: nu toți microbii din nas sunt „vinovați” de bolile de sezon la copii

Medicul pediatru de la INSMC din Capitală atrage atenția că un subiect legat de începerea școlilor și una dintre spaimele românilor este colonizarea nasului cu stafilococ auriu.

Odată cu începerea noului an școlar, foarte mulți copii vor sta împreună, în spații închise și neventilate în următoarele săptămâni. Și pentru că toți copiii stau, cât timp durează ora la o anumită materie, într-o clasă bine închisă, din acest motiv apar condiții favorabile de dezvoltare a unor microbi. După cum explică medicul pediatru de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” din București, „o serie întreagă de musafiri nedoriți ai nasului sau gâtului se pot muta de la un copil la altul. Cu sau fără apariția unor semne de boală”. 

Reacția celor mai mulți părinți și medici este de a căuta musafirul nedorit, mai scrie conf. dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii: 

„Problema este că uneori căutăm ceva și găsim... altceva. Adică în unele cazuri exsudatul nazal identifică un «ceva» care exista în nas anterior bolii actuale. Un «ceva» care NU produce boala ce afectează copilul la momentul evaluării! Cel mai des întâlnit «ceva» este Stafilococul auriu. Studiile făcute în comunitate, pe voluntari sănătoși, arată că un număr foarte mare (până la 30% din cei testați) pot avea portaj intermitent sau cronic de stafilococ auriu.” 

Ce înseamnă acest lucru? Starea de portaj este un echilibru complex între un microb și mucoasa nazală de la nivelul narinelor. În partea din față a nasului avem o mucoasă specială, keratinizată, fără cili, și de aceea este mai ușor de colonizat de către Stafilococul auriu, a detaliat medicul pediatru. 

Echilibrul acesta, adaugă el, poate fi stricat de expunerea la factori de mediu (poluanți, etc) sau de scăderea mecanismelor de apărare a organismului. 

„Mesajul de luat acasă este unul simplu - NU toți microbii identificați prin exsudat nazal sunt «vinovați» de producerea bolilor de sezon! Acum vom avea mai multe boli produse de virusuri, iar tratamentul cu antibiotice pe cale generală (oral sau injectabil), în cazul unui scenariu de portaj nazal, este o eroare în cazul copiilor care nu au comorbiditați”, a subliniat doctorul Craiu. 

Tot el afirmă că tratamentul cu antibiotice pe cale generală ar putea distruge germenele ce produce portajul, dar nu întotdeauna. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe