Newsflash
Internaționale

Detecția precoce a autismului, lecții și obstacole

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 10 2021
Detecția precoce a autismului, lecții și obstacole

Metodele pentru depistarea precoce a autismului la copii s-au îmbunătăţit, însă există în continuare inegalităţi în domeniu, arată un studiu publicat recent de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

        Copiii americani născuţi în 2014 au avut un risc cu 50% mai mare de a fi diagnosticaţi cu autism sau de a beneficia de o educaţie specială până la vârsta de 4 ani, comparativ cu copiii născuţi în 2010. Depistarea precoce poate îmbunătăţi accesul la măsuri de intervenţie și poate îmbunătăţi dezvoltarea copiilor. În 2018, dintre copiii în vârstă de 8 ani, aproximativ 2,3% au fost identificaţi ca având o tulburare de spectru autist (TSA), conform CDC. Prevalenţa a fost de patru ori mai mare în rândul băieţilor, comparativ cu fetele, și similară în majoritatea grupurilor etnice și rasiale. În același an, autismul a fost mai puţin frecvent depistat în rândul copiilor cu vârsta de 4 ani, comparativ cu cei de 8 ani, ceea ce înseamnă că mulţi copii care vor primi mai târziu un diagnostic nu sunt suspectaţi de această boală până la 4 ani. În general, copiii cu dizabilităţi intelectuale au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticaţi precoce cu autism, iar specialiștii atrag atenţia asupra nevoii de a detecta și evalua problemele de dezvoltare a copilului dincolo de abilităţile sale cognitive. Același studiu realizat de CDC indică o creștere a prevalenţei autismului depistat până la 4 ani în familii cu venituri mici, ceea ce poate sugera o mai bună rată de identificare a TSA în rândul acestor populaţii.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2021/12/02/health/autism-early-detection-cdc/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe