Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

CDC: sindromul de oboseală cronică nu este atât de rar în SUA pe cât se crede

de Florentina Ionescu - dec. 11 2023
CDC: sindromul de oboseală cronică nu este atât de rar în SUA pe cât se crede

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite, sindromul de oboseală cronică nu este atât de rar întâlnit pe cât am crede.

Oboseala cronică afectează 3,3 milioane de adulți din Statele Unite, precizează Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), o agenție guvernamentală americană. 

Oficialii din domeniul sănătății au dat publicității vineri, 8 decembrie, prima estimare națională reprezentativă referitoare la cât de mulți adulți din SUA suferă de sindromul de oboseală cronică: 3,3 milioane de persoane. 

Numărul acesta făcut public de CDC este mai mare decât cel pe care l-au sugerat studiile anterioare, scrie Associated Press, și cel mai probabil a crescut din cauza unor pacienți care suferă de sindromul long COVID. Condiția aceasta, oboseala cronică, în mod clar „nu este o boală rară”, a spus expertul din cadrul CDC dr. Elizabeth Unger, unul dintre coautorii raportului. 

Sindromul de oboseală cronică este caracterizat prin cel puțin șase luni de extenuare severă care nu este ameliorată de orele de somn. Pacienții raportează și durere, ceață cerebrală (brain fog) și alte simptome care se pot agrava după exerciții fizice, după munca depusă la serviciu sau după altă activitate. Nu există test de sânge sau metodă de scanare pentru a permite un diagnostic rapid al sindromului de oboseală cronică. 

Despre sondaj

Noul raport al CDC se bazează pe un sondaj de opinie realizat pe 57.000 de adulți din SUA, în perioada 2021 și 2022. Participanții au fost întrebați dacă un doctor sau un alt profesionist din domeniul sănătății le-a spus vreodată că au encefalomielită mialgică, numită și sindrom de oboseală cronică, și dacă încă mai au în prezent oboseală cronică. Aproape 1,3% dintre participanți au răspuns cu „da” la ambele întrebări. Acest lucru s-ar traduce în aproximativ 3,3 milioane de adulți din SUA, au declarat oficialii din cadrul CDC. 

Rezultatele au arătat că sindromul de oboseală cronică a fost mai întâlnit în rândul femeilor decât în cazul bărbaților și a fost mai comun în rândul persoanelor de rasă caucaziană comparativ cu alte grupuri etnice și rasiale. 


Notă autor:

Fotografie de la Valeria Ushakova: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/planta-plante-relaxare-portret-3094210/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe