Newsflash
Internaționale

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale a lucrătorilor din sănătate din întreaga lume

de Florentina Ionescu - mar. 11 2021
Efectele pandemiei asupra sănătății mintale a lucrătorilor din sănătate din întreaga lume

Cele mai recente studii arată că există rate mari de depresie, anxietate și sindrom de stres posttraumatic în rândul lucrătorilor din sănătate din întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19.

O analiză sistematică ce a inclus 65 de studii din întreaga lume și care a implicat, în total, 97.333 de lucrători din domeniul sănătății, a arătat că unul din cinci profesioniști din sistemul sanitar s-a confruntat cu depresia, anxietatea și/sau sindromul de stres posttraumatic în timpul actualei pandemii. 

depresie anxietate lucratori din sanatate si ingrijiri

Yufei Li, Nathaniel Scherer și colegii lor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, din Marea Britanie au prezentat rezultatele analizei lor în jurnalul PLOS ONE, în 10 martie, scrie www.sciencedaily.com.

Pandemia de COVID-19 a ridicat o serie de provocări semnificative pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirilor medicale, iar mulți dintre ei se tem pentru propria siguranță și se confruntă cu un volum uriaș de muncă, pe când suportul psihologic este limitat.

Analizele anterioare ale datelor obținute din multiple studii de specialitate au scos la iveală rate uriașe ale depresiei, anxietății și sindromului de stres posttraumatic în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirilor medicale în timpul pandemiei. Cu toate acestea, multe dintre aceste analize și studii nu au evaluat multe studii relevante conduse în China, locul în care a izbucnit epidemia de COVID-19.

Pentru a umple acest gol, Yufei Li, Nathaniel Scherer și colegii lor au realizat o căutare sistematică în studiile efectuate atât în engleză, cât și în chineză, care au fost efectuate în perioada decembrie 2019 – august 2020 și au evaluat prevalența tulburărilor mintale în rândul lucrătorilor din sănătate. Ei au identificat 65 de studii corespunzătoare din 21 de țări, însumând un total de 97.333 de lucrători din domeniul Sănătății.

Analizând statistic datele obținute din cele 65 de studii, cercetătorii au estimat că 21,7% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirilor implicați în studii s-au confruntat cu depresia în timpul pandemiei, 22,1% s-au confruntat cu anxietatea, iar 21,5% dintre ei au avut sindromul de stres posttraumatic. Studiile conduse în Orientul Mijlociu au arătat că și cele mai mari rate ale depresiei (34,56%) și ale anxietății (28,9%).

Aceste rezultate sugerează că pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra sănătății mintale a lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirilor medicale.

Prin comparație, Organizația Mondială a Sănătății estima că 4,4% din întreaga populație a lumii se confruntă cu depresia și că 3,6% din populația lumii se confruntă cu tulburări din sfera anxietății, inclusiv cu sindromul de stres posttraumatic.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe