Newsflash
Internaționale

Experții cer reducerea cantităților de antimicrobiene în industria alimentară

de Florentina Ionescu - aug. 27 2021
Experții cer reducerea cantităților de antimicrobiene în industria alimentară

Liderii și experții din întreaga lume fac un apel pentru reducerea semnificativă a folosirii medicamentelor antimicrobiene în sistemele globale de producere a alimentelor.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), experții și liderii globali îndeamnă la reducerea cantității de medicamente antimicrobiene, printre care și antibioticele, în sistemele alimentare, iar astfel recunosc că această măsură este una esențială pentu a combate rezistența la antimicrobiene. 

V-ar putea interesa și: Dr. Vasi Rădulescu: Atenție la administrarea de medicamente 

rezistenta antimicrobiene industrie alimentara animale antibiotice

Grupul de experți care militează pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene, intitulat Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance, a făcut zilele trecute un apel către toate țările pentru a reduce semnificativ cantitatea de medicamente antimicrobiene folosită în sistemele de alimentație din întreaga lume. Acest apel face referire și la stoparea folosirii medicamentelor antimicrobiene importante în încurajarea creșterii animalelor sănătoase și la folosirea responsabilă a medicamentelor antimicrobiene.

Grupul de lideri (Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance) include șefi de stat, miniștri din guvernele lumii, lideri din sectorul privat și lideri din cadrul societății civile. Grupul a fost stabilit în noiembrie 2020, pentru a accelera măsurile luate în privința rezistenței la antimicrobiene.

O prioritate de top în ceea ce privește semnalul de alarmă tras de grupul de lideri globali este folosirea mult mai responsabilă a medicamentelor antimicrobiene în sistemele de alimente și reducerea marcantă a folosirii medicamentelor care sunt de o importanță deosebită în tratarea bolilor la oameni, animale și plante.

Alte mesaje-cheie în ceea ce privește semnalul de alarmă tras de experți, care sunt valabile pentru toate țările lumii, sunt:

  1. Oprirea folosirii medicamentelor antimicrobiene care sunt de importanță deosebită în medicina umană, pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea animalelor.
  2. Limitarea cantității de medicamente antimicrobiene administrate pentru a preveni infecția la animalele sănătoase și la plantele sănătoase.
  3. Eliminarea sau reducerea semnificativă a vânzărilor „la liber” (fără prescripție medicală) a medicamentelor antimicrobiene care sunt importante în scop medical sau în scop veterinar.
  4. Reducerea nevoii generale de medicamente antimicrobiene prin îmbunătățirea prevenției infecțiilor și prin programe de control, igienă, biosecuritate și vaccinare atât în agricultură, cât și în acvacultură.
  5. Asigurarea accesului la medicamente antimicrobiene de calitate și cu un cost mic pentru sănătatea oamenilor și pentru sănătatea animalelor.

Medicamentele antimicrobiene, printre care și antibioticele, antifungicele și antiparazitare sunt folosite în producția de alimente în întreaga lume. Antimicrobienele sunt administrate animalelor nu doar în scop veterinar (pentru a trata și preveni îmbolnăvirea), dar și pentru a stimula sau încuraja creșterea în cazul animalelor sănătoase.

Potrivit OMS; bolile rezistente la medicamente antimicrobiene cauzează deja cel puțin 700.000 de decese la oameni, global, în fiecare an. Mai multe detalii despre măsurile necesare pentru a reduce utilizarea antibioticelor și antimicrobienelor la animale, la nivel global, găsiți pe site-ul www.who.int.


Notă autor:

Fotografie creată de Artem Beliaikin, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe