Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Fumătorii pot dezvolta probleme cardiovasculare în tinereţe

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 9 octombrie 2020

Fumatul contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, indiferent dacă o persoană fumează în mod constant sau ocazional, arată un raport publicat de OMS, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănă­tăţii ( OMS), realizat în colaborare cu World Heart Federation și University of Newcastle Australia, subliniază faptul că fumătorii au risc crescut de evenimente cardiovasculare acute la vârste tinere. 

foto 2

S-a constatat, de asemenea, că riscul este crescut și în cazul fumătorilor ocazionali precum și în cazul celor care fumează o singură ţigară pe zi. În plus, s-a observat că toate tipurile de produse ce conţin tutun sau nicotină contribuie la generarea bolilor cardiovasculare.

Produsele din tutun care nu arde sunt responsabile de aproximativ 200.000 de decese anual la nivel global, iar ţigările electronice sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și risc semnificativ de boli cardiovasculare.

Eșecul consilierii, caz de malpraxis

„Având în vedere nivelul curent de dovezi cu privire la impactul consumului de tutun asupra sănătăţii cardiovasculare și beneficiile pentru sănătate asociate renunţării la fumat, eșecul de a le oferi pacienţilor servicii de sprijin pentru renunţarea la fumat ar putea fi considerat malpraxis sau neglijenţă.

Societăţile de cardiologie ar trebui să-și instruiască membrii în acest domeniu”, a declarat dr. Eduardo Bianco, președintele World Heart Federation Group.

Conform OMS, în fiecare an, bolile coronariene cauzează pierderea a 9,4 milioane de vieţi, fiind principala cauză de deces și dizabilitate la nivel global. Dintre acestea, aproximativ 1,9 milioane de decese (21%) sunt asociate consumului de tutun.

În Regiunea Europeană a OMS, în care 26% dintre adulţi sunt fumători, fiecare al cincilea deces de cauză coronariană a fost cauzat de consumul de tutun în 2017, ducând la pierderea a 480.000 de vieţi.

Etichete: fumat fumatori OMS boli cardiovasculare renuntare fumat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.