Newsflash
Internaționale

Injecțiile cu botox pot reduce anxietatea

de Dorina Novac - apr. 22 2022
Injecțiile cu botox pot reduce anxietatea

Studiile anterioare au arătat că injecțiile cu toxină botulinică (botox) ajută la scăderea incidenței depresiei. Un studiu publicat în Nature a arătat beneficii similare pentru anxietate.

Pe baza teoriei conform căreia relaxarea mușchilor faciali folosiți pentru a exprima emoțiile negative reduce intensitatea emoțiilor mai puțin plăcute, cercetătorii au decis să studieze legătura dintre injecțiile cu botox și anxietate.

botox

Cercetătorii au analizat cazuri în care pacienții au utilizat toxină botulinică pentru uz cosmetic, pentru migrenă cronică, spasm ocular, dureri de gât, transpirație excesivă, hipersalivație și pentru combaterea incontinenţei urinare, scrie psychiatryadvisor.com.

Incidența anxietății a fost mai mică la persoanele care au utilizat botoxul pentru uz cosmetic, apoi la persoanele care l-au folosit pentru migrene, spasme oculare și dureri de gât.

Citește și: Depresia, următoarea pandemie a umanităţii?

Oamenii de știință, însă, nu au găsit niciun simptom de anxietate sau evenimente legate de anxietate în grupul persoanelor afectate de sialoree (hipersalivație). Descoperirile seamănă cu un studiu similar privind botoxul și depresia.

Teoria feedbackului facial poate explica rezultatele folosirii botoxului în uz cosmetic, dar și pentru migrenă, spun cercetătorii.

Pentru blefarospasm, botoxul poate avea efectul opus. Injecțiile vizează mușchii folosiți pentru zâmbet. Relaxarea acelor mușchi mărește ochii și, prin urmare, poate provoca apariția siptomelor de anxietate.

Astfel, cercetătorii concluzionează că botoxul este un tratament promițător pentru anxietate.

„Efectul anti-anxietate reprezintă un avantaj față de opțiunile alternative de tratament, deoarece tulburările de anxietate și simptomele asociate sunt o comorbiditate frecventă în indicațiile respective. (...) Deși există tratamente farmacologice și psihoterapeutice eficiente pentru aceste tulburări, este nevoie de opțiuni terapeutice suplimentare, iar botoxul poate fi una dintre ele”, au subliniat cercetătorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe