Newsflash
Internaționale

Investițiile în intervențiile realizate de moașe ar putea salva 4,3 milioane de vieți pe an

de Florentina Ionescu - dec. 7 2020
Investițiile în intervențiile realizate de moașe ar putea salva 4,3 milioane de vieți pe an

Un studiu recent, citat de Organizația Mondială a Sănătății, arată că prin investițiile făcute în intervențiile și procedurile conduse de moașe, anual, ar putea fi salvate 4,3 milioane de vieți.

Aproape două treimi dintre decesele mamelor la naștere, decesele nou-născuților și nașterile din care rezultă bebeluși morți ar putea fi prevenite până în anul 2035 dacă nivelul actual de îngrijiri acordate de moașele profesioniste, educate și informate la standarde internaționale, ar fi optimizate pentru a oferi accesul universal, arată un studiu nou, condus de UNFPA, OMS și Confederația Internațională a Moașelor, publicat în 3 decembrie în Lancet Global Health.

moasa bebe maternitate

Potrivit site-ului OMS, modelele de estimări din acest studiu indică faptul că acolo unde au loc intervențiile oferite de moașe (cum ar fi serviciile de planificare familială, managementul diabetului, asistarea nașterilor și oferirea sprijinului mămicilor care alăptează) ar putea fi salvate 4,3 milioane de vieți, pe an, până în anul 2035.

„Aceste rezultate ar trebui să nu lase nicio urmă de îndoială în mințile miniștrilor din sănătate, educație și finanțe cum că intervențiile făcute de moașe au potențialul de a salva viețile femeilor și ale nou-născuților la o scară largă. Acum este momentul să acționăm. Trebuie să luăm măsuri urgent pentru a investi în moașe”, a declarat Elizabeth Iro, Chief Nursing Officer din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Acest studiu este bazat pe anumite modele de estimări ale deceselor din 88 de țări cu venituri mici și venituri mijlocii, care reprezintă peste 95% din totalul deceselor mamelor și decesul nou-născuților și a copilașilor născuți morți.

Potrivit OMS, aceste țări au deficite uriașe în ceea ce privește forța de muncă în sistemul sanitar: țările acestea găzduiesc până la 74% din populația lumii, dar găzduiesc doar 46% dintre doctorii, asistenții medicali și moașele din întreaga lume.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe