Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS: Cancerul de sân, cea mai frecventă formă de cancer

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 4 februarie 2021, ora 17:42

Cancerul de sân a devenit cea mai frecventă formă de cancer, depăşindu-l pe cel pulmonar, conform statisticilor publicate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), în decembrie 2020.

În ultimele două decenii, numărul total de persoane diagnosticate cu cancer aproape s-a dublat, de la aproximativ 10 milioane în 2000 la 19,3 milioane în 2020.

cancer de san
Sursă imagine: Pixabay

Experții estimează că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește și mai mult în următorii ani și va fi cu aproape 50% mai mare în 2040 decât în ​​2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS).

„Pentru prima dată, cancerul de sân constituie în prezent cel mai frecvent cancer la nivel mondial”, a declarat Andre Ilbawi, specialist în cancer în cadrul OMS.

Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent tip de cancer din ultimele două decenii, dar este acum pe locul al doilea, înaintea celui colorectal, care este al treilea cel mai răspândit, a subliniat specialistul, conform Reuters.

Aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi de cancer mamar au fost diagnosticate anul trecut, reprezentând 11,7% din toate cazurile de cancer, a declarat OMS într-un comunicat. 

Andre Ilbawi a menționat că obezitatea la femei a fost un factor de risc comun în cancerul de sân, aceasta fiind, totodată, un factor de risc pentru cazurile generale de cancer.

OMS precizează că aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, indicelui ridicat de masă corporală, aportului redus de fructe și legume, lipsei de activitate fizică și consumului de alcool.

Pandemia de coronavirus perturbă tratamentul cancerului în aproximativ jumătate dintre țările analizate, a spus Ilbawi, subliniind că în această perioadă există întârzieri în stabilirea diagnosticului, fiind afectate și activitățile de cercetare.

Etichete: cancer de sân cancer pulmonar OMS obezitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.