Newsflash
Internaționale

OMS, de Ziua Mondială a Auzului: unul din patru oameni va avea probleme cu auzul până în 2050

de Florentina Ionescu - mar. 3 2021
OMS, de Ziua Mondială a Auzului: unul din patru oameni va avea probleme cu auzul până în 2050

Aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume – sau una din patru persoane – va suferi de pierderea auzului într-un anumit grad până în anul 2050.

Acesta este avertismentul pe care l-a făcut Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin intermediul primului raport pe problematica auzului, intitulat World Report on Hearing, care a fost dat publicității în 2 martie. 

ziua internationala a auzului OMS

Cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor necesita acces la servicii de îngrijire în ceea ce privește auzul și sănătatea urechii, precum și alte servicii de reabilitare dacă nu se vor lua anumite măsuri, se arată într-un comunicat de presă al OMS.

„Simțul auditiv este prețios. Lăsată netratată, pierderea auzului poate avea un impact devastator asupra abilității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga traiul. De asemenea, poate avea un impact asupra sănătății mintale a oamenilor și asupra menținerii relațiilor”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

El a mai spus că acest nou raport subliniază scala problemei, dar oferă și soluții sub forma unor intervenții bazate pe dovezi științifice, iar OMS încurajează toate țările să integreze aceste intervenții în sistemele lor de sănătate, ca parte din această călătorie spre acoperirea unui nivel al sănătății universale.

Raportul „World Report on Hearing” a fost lansat înainte de Ziua Mondială a Auzului (sau Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului, marcată anual la 3 martie) și subliniază nevoia de a depune cât mai rapid eforturile necesare pentru a preveni și pentru a aborda pierderea auzului, prin investirea în și prin extinderea accesului la servicii de îngrijire a urechii și auzului.

Ce rezultate au fost publicate în raport

  • Lipsa informațiilor corecte și atitudinile de stigmatizare în ceea ce privește afecțiunile urechii și pierderea auzului limitează adeseori accesul persoanelor la îngrijire.
  • Chiar și în rândul furnizorilor de servicii de sănătate și îngrijire există adesea o lipsă de cunoaștere în ceea ce privește prevenția, identificarea precoce și managementul pierderii auzului și afecțiunilor urechii.
  • În multe țări, serviciile ce au legătură cu afecțiunile urechii și cu auzul încă nu sunt integrate în sistemele naționale de sănătate.
  • Aproape 78% dintre țările cu venituri mici au mai puțin de un medic specialist în ORL (otorinolaringologie) la un milion de locuitori.
  • 93% dintre țările cu venituri mici au mai puțin de un medic specialist ORL la un milion de locuitori.
  • Chiar și în țările cu proporții relativ mari de specialiști în probleme ale auzului și în afecțiuni ale urechii există o distribuire inegală a acestor specialiști, se arată în raportul OMS. 

Mai multe detalii despre raport sunt disponibile pe site-ul OMS. 


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe