Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

România, codașă la accesul locuitorilor la unitățile CT și RMN în spitale

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 28 iulie 2020, ora 12:19

O statistică realizată la nivelul anului 2018 arată că dintre statele membre ale Uniunii Europene, țara noastră nu stă deloc bine în ceea ce privește accesul populației la investigații precum computer tomografia și rezonanța magnetică nucleară.

Potrivit datelor oferite de EUROSTAT, disponibilitatea relativă în spitale în ceea ce privește investigațiile precum computer tomografia (CT) raportată la numărul de locuitori a avut cel mai mare nivel în Danemarca (4,0 aparate CT la suta de mii de locuitori) și Cipru (3,3 aparate CT).

centru medical investigatie rmn statistica
Foto: Pixabay

România, în schimb, se află spre coada clasamentului, pentru că țara noastră a avut cel mai mic număr de aparate CT la 100.000 de locuitori (adică 0,8), urmată de Franța (1,2 aparate), Polonia, Olanda și Slovenia (toate având 1,4 aparate CT la suta de mii de locuitori).

În ceea ce privește disponibilitatea la unitățile de rezonanță magnetică nucleară ( RMN) raportată la numărul de locuitori, cel mai mare număr l-a avut Finlanda (cu 2,7 aparate RMN la 100.000 de locuitori), Cipru (2,1 aparate RMN) și Italia (1,7 aparate RMN).

echipamente spital romania eurostat
Foto

Din păcate, la coada clasamentului, cu un acces redus al populației la investigația RMN se află Letonia, România, Slovacia (toate aceste țări au 0,4 aparate RMN la suta de mii de locuitori). Sunt urmate de Lituania, Bulgaria și Polonia.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: rmn computer tomograf statistici eurostat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.