Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Tehnologia în controlul DZ1 la copii

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 26 martie 2021

Potrivit datelor din registrul internaţional de pediatrie SWEET, în cazul copiilor și adolescenţilor diagnosticaţi cu DZ1, utilizarea pompei de insulină conectată la un senzor de glicemie a fost asociată cu rezultate favorabile.

poza2Pentru copiii diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 1 (DZ1), obiectivul terapeutic principal, propus de Asociaţia Americană de Diabet, este reprezentat de obţinerea unei valori a hemoglobinei glicozilate <7%.

Un studiu publicat în Diabetes Care a confirmat că utilizarea pompei de insulină conectată la un senzor de glicemie a fost asociată cu rezultate favorabile în cazul copiilor cu această boală. Studiul a inclus 25.654 de pacienţi cu DZ1, cu vârsta medie de 13,8 ani, iar durata de la diagnostic – de cel puţin un an.

Dintre aceștia, 37,4% nu utilizau niciun dispozitiv, 30,35% utilizau pompă și senzor de monitorizare a glicemiei, 17,2% utilizau pompă, însă fără senzor de monitorizare, iar 14,98% utilizau doar senzor de monitorizare.

S-a observat că valoarea hemoglobinei glicozilate a fost semnificativ mai mică în rândul pacienţilor care utilizau pompă și/sau senzor de monitorizare (P<0,001).

De asemenea, incidenţa episoadelor de cetoacidoză a fost mai mică în grupul pacienţilor care utilizau pompă și senzor (1,98%) și în grupul pacienţilor care utilizau pompă fără senzor (2,02%), comparativ cu grupul pacienţilor care nu utilizau niciun dispozitiv (2,91%).

Numărul episoadelor de hipoglicemie severă a fost semnificativ mai mic în grupul pacienţilor care utilizau pompă fără senzor (1,1%), comparativ cu grupul pacienţilor care utilizau doar senzor (4,25%).

În grupul pacienţilor care nu utilizau niciun dispozitiv, 2,35% dintre pacienţi au avut episoade de hipoglicemie. Vor fi efectuate studii clinice suplimentare, însă cercetătorii consideră că avansul tehnologic va îmbunătăţi rezultatele pe termen lung, prognosticul și calitatea vieţii pacienţilor cu diabet zaharat tip 1.

https://www.medscape.com/viewarticle/947742

Etichete: control diabet diabet zaharat pompa insulina senzor glicemie avans tehnologic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.