Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinul împotriva COVID-19 afectează sau nu ciclul menstrual?

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 7 mai 2021, ora 11:17

Încă nu se știe cu exactitate dacă vaccinurile împotriva COVID-19 afectează menstruația, dar cercetătorii au început să studieze această problemă.

Potrivit Associated Press, unii experți au început să își pună întrebări legate de faptul că vaccinurile anti-COVID ar putea să perturbe temporar ciclul menstrual. Sursa citată precizează și că există o lipsă de date care să urmărească modificările ciclurilor menstruale după vaccinare, în general. 

studiu vaccin covid menstruatie ciclu menstrual

Dacă oamenii de știință vor găsi, în cele din urmă, o legătură între vaccin și modificările pe termen scurt în privința sângerărilor, experții spun că acesta nu ar fi un motiv pentru a evita vaccinarea.

„Beneficiile administrării vaccinului cu siguranță cântăresc mai mult decât faptul că trebuie să facem față unei menstruații abundente, dacă într-adevăr cele două sunt corelate”, a declarat dr. Mary Jane Minkin, medic ginecolog și profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Yale.

Recent, însă, cercetătorii au lansat un sondaj de opinie pentru a începe astfel să adune datele necesare. Rezultatele nu vor determina dacă există sau nu o relație între vaccinurile împotriva COVID-19 și schimbările de la nivel menstrual, dar ar putea să ajute la formarea unei baze solide pentru cercetările viitoare, a declarat Katharine Lee, unul dintre cercetători, de la Universitatea Washington din St. Louis.

Totodată, dr. Jen Gunter, medic ginecolog și obstetrician din San Francisco Bay Area, spune că o legătură este posibilă, deoarece mucoasa uterină, care este eliminată în timpul menstruației, conține celule ale sistemului imunitar care ajută la protejarea uterului.

Credit: Fotografie creată de Polina Zimmerman, de la Pexels

Etichete: vaccin covid-19 vaccinare impotriva covid vaccinare impotriva COVID-19 ciclu menstrual menstruatie menstruatie abundenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.