Newsflash
OPINII

Ion Cantacuzino, personalitate de nivel mondial

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 26 2024
Ion Cantacuzino, personalitate de nivel mondial

Continui să îmi doresc acele momente de liniște în care să pot aduna în jurul meu tot ceea ce s-a scris despre Profesor.

Să citesc, să descopăr (așa cum mă străduiesc încă din 1991) și să îmi aduc o contribuţie mică scriind și descriind la rândul meu, cât de bine posibil.

Acum 90 de ani, într-o zi de 5 ianuarie, dorind a face parte din cortegiul funerar, în ciuda gerului aprig, „Uriașul medicinei românești” s-a îmbolnăvit, producând o dramatică îngrijorare în rândul celor care îi erau apropiaţi. Ultima descriere a examinării micros­copice făcute de Profesor (un excepţional desen făcut de mâna sa, însoţit de notiţe remarcabile, perene) a fost realizată chiar în acea zi. După puţin timp, la 14 ianuarie 1934, profesorul Ion Cantacuzino a trecut la cele veșnice, lăsând în urmă o ţară, o Europă și o lume fără mângâiere. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

„Să vorbești despre marile personalităţi este extrem de greu, dar trebuie să încerci, deoarece aceasta este o datorie. Aducem astăzi omagiu Profesorului Ion Cantacuzino.” Cum să poţi cuprinde imensitatea într-o carte, într-un capitol sau într-un articol? Un demers aproape imposibil (1-22).

„În orice mare învăţat veţi găsi întotdeauna un mare patriot” – spunea Louis Pasteur. Profesorul Cantacuzino a demonstrat aceasta clipă de clipă. „Pentru înţelegerea completă a unui fenomen la om, se impune urmărirea lui până la organismele inferioare. În felul acesta, fenomenul își capătă veritabila lui semnificaţie și ajunge în totul clar pentru medic.”

Cantacuzino îi iubea pe toţi tinerii, chimiști, biologi, fizicieni, dar știa cât de importanţi sunt medicii în misiunea asumată. În același timp, dorea cu fermitate ca viitorii medici să se dezvolte nu doar prin antrenamentul clinic, ci și prin fapte experimentale „din întreg domeniul vieţii, nu numai din viaţa umană”. Însă „atunci când vreunul dintre elevii săi arăta însușiri deosebite, îl recomanda unei «societăţi anonime de binefacere», care să îi asigure pregătirea inclusiv în străinătate”. Societatea era, de fapt, chiar Profesorul.

Totul pentru generaţiile viitoare

Cantacuzino organiza analize de laborator, cursuri, cercetare, producţie, activităţi la care participau și tinerii (colaboratori, studenţi) pe care îi pregătea inclusiv prin ședinţe de referate organizate acasă, sâmbăta seara. Ușa sa era deschisă tuturor, la fel și biblioteca personală, de o inestimabilă valoare. Medicina, biologia, cercetarea în multiple domenii, studiul individual sau în grupul ce reunește pe cei care au aceeași ţintă, înţelegând importanţa misiunii, dezbaterile literare, analiza de fineţe a operelor de artă, seratele muzicale – toate erau incredibil de armonios conduse de măiastra baghetă a Profesorului. Fermitate și graţie, măreţie și sfială, profesionalism și coordonare administrativă, cercetare și artă sub aceeași miraculoasă baghetă.

Culmea cea nepreţuibilă este atinsă în 1921, an în care ia fiinţă în integralitatea sa Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino”. Vizitând și observând, în 1926, profesorul E. Sergent spune: „Minune a organizării; frumos exemplu dat atâtor șefi de școală privind intimitatea cordială care unește pe maestru și colaboratorii săi; mese în comun la institut; cercetări urmărite de marele animator; convorbiri literare și artistice stabilind alături de opera medicală strânse legături de simpatie afectuoasă”.

Din fotografie, Profesorul ne privește și ne impune să nu uităm eforturile, să nu precupeţim necesara străduinţă pentru a duce mai departe tradiţia, pentru a preţui trecutul în sensul prezentului și viitorului, în mod cantacuzinist.


Notă autor:

Bibliografie
1. ***. Institut de Serologie „Ioan Cantacuzino” Bucarest 1921-1937. M. O. Imprimeria Națională. 1937. 157p.
2. ***. Raport asupra activității Institutului de Seruri și Vaccinuri „Dr. I.Cantacuzino” dela 1 aprilie 1947 la 31 martie 1948 (Extras din Revista Științelor Medicale Nr. 7-8, 1948). Institut de Arte Grafice al Confederației Generale a Muncii. București. 1948. 58p.
3. Alexandrescu V. Profesorul Ion Cantacuzino. Centenarul Marii Uniri 1918-2018. Ed. Medicală, 2018.
4. Alexandrescu V. Vaccinurile Cantacuzino: tradiţie, continuitate, viitor. In Profesorul Cantacuzino, Personalitate de excepţie în conştiinţa poporului român, 150 ani de la naştere. Ed. Total Publishing. 2013:67-75.
5. Buda O, Popa MI. Ion Cantacuzino – personalitate de nivel mondial. https://www.youtube.com/watch?v=gnhQPFMK8GU&t=57s
6. Iftimovici R. Călătorind cu Mihai și Alexandru Ciucă. Ed. Acad. Române. 2018.
7. Iftimovici R. Istoria universală a medicinei şi farmaciei. Ed. Acad. Române, 2008.
8. Ion Cantacuzino. Legea sanitară. M.O. Regatul României. 1910(20 decembrie);211:1-36.
9. Ionescu-Mihăiești C. Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Tip. „Finanțe și Industrie” S.A.R. București. 1939. 15p.
10. Mesrobeanu Ion (red.). Ion Cantacuzino, Opere alese. Edit. Acad. RPR. 1965.
11. Ministère de la Santé et des Prévoyances Sociales. Institut de microbiologie, parasitologie et épidémiologie „Dr. I. Cantacuzino”. 1959. Bucarest. 24p.
12. Popa MI. Profesorul Ion Cantacuzino. O școală de microbiologie ... o școală de medicină. Infectio.ro. 2013;35(3):3
13. Popa MI. Institutul Cantacuzino și Rețeaua Pasteur. Viața Medicală. 2017;1446(40):2
14. Popa MI. Personalitatea Profesorului Cantacuzino. Viața Medicală. 2017;1454(48):6
15. Popa MI. Institutul Cantacuzino, reper european în istoria cercetării și producției de seruri și vaccinuri. Rom Med J. 2020;LXVII(supppl.3):60-72
16. Popa MI. De ce este important să protejăm Institutul Cantacuzino. Viața Medicală. 2019;30:4-5
17. Popa MI. Professor Cantacuzino’s Journal, before the centenary of the Institute. Roum Arch Microbiol Immunol. 2020;79(4):241-242
18. Popa MI. The Cantacuzino Institute and Health Law. Roum Arch Microbiol Immunol. 2021;80(1):81-89
19. Popa MI. Evoluția și dezvoltarea Institutului Cantacuzino. Revista Medicală Română. 2021;LXVIII(Suppl. 3): 42-55
20. Popa MI. Institutul Cantacuzino - instituție strategică pentru sănătatea publică. Revista Medicală Română. 2021;LXVIII(Suppl. 3):56-70
21. Popa MI. Un medic pentru întreaga națiune română. Viața Medicală. 2023;1719(3):5
22. Tăutu Petre. Ion Cantacuzino. Ed. Tineretului, 1965.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe