Newsflash
ACTUALITATE Știri

Jumătate dintre copiii peste 14 ani au fumat sau au vapat în ultima săptămână

de Magdalena Tănăsescu - iul. 1 2024
Jumătate dintre copiii peste 14 ani au fumat sau au vapat în ultima săptămână

Conform unei anchete realizate de Salvați Copiiii, aproape jumătate dintre copiii peste 14 ani au fumat sau au vapat în ultima săptămână, iar 4 din 10 copii au consumat cafea în ultimele 7 zile.

În cazul majorității substanțelor menționate, consumul crește odată cu vârsta copiilor, astfel: 64% dintre copiii de 14 ani și peste au băut cafea în ultima săptămână; 27% au consumat alcool, iar 24% energizante. Un procentaj de 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat.

 

„Perioada adolescenței este cunoscută pentru dificultățile sale. Apar schimbări semnificative de comportament, atitudini și emoții. În această etapă, schimbările sunt uriașe, iar lumea în care trăim este adesea plină de vicii și de exemple nepotrivite pentru copiii noștri”, susțin reprezentanții Salvați Copiii. 

 

Din anchetă reiese, totodată, faptul că 3 din 10 copii afirmă că știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive / droguri, ponderea crescând la patru din 10, în cazul adolescenților. 

 

„Îngrijorător este că indică pe cineva din grupul de egali (prieten / coleg de școală), ceea ce arată incidența ridicată a consumului în mediul școlar sau în proximitatea copiilor”, precizează Salvați Copiii. 

 

Minorii cu vârsta peste 14 ani consumă în număr mai mare alcool și tutun: astfel, 27% afirmă că au consumat alcool, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat, în ultima săptămână. Cu toate acestea, doar 3% dintre copii afirmă că au consumat personal substanțe psihoactive / droguri, fără nicio diferențiere privind vârsta, genul sau mediul de rezidență. 

 

Dintre cei care spun că au consumat personal, cei mai mulți spun că au făcut acest lucru de mai multe ori (peste jumătate dintre ei), iar substanța cea mai consumată este canabisul, urmată de ecstasy și LSD.

 

„Observăm că majoritatea copiilor au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate în studiu. Dacă pornind de la mediul de rezidență și gen nu există diferențe semnificative, când vine vorba de grupele de vârstă, copiii peste 14 ani afirmă că au auzit într-o proporție mult mai mare de toate tipurile de substanțe psihoactive, comparativ cu copii sub 14 ani”, concluzionează ancheta efectuată de Salvați Copiii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe