Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Katalin Karikó și Drew Weissman, recompensați cu Nobelul pentru Medicină

de L. Budin - oct. 2 2023
Katalin Karikó și Drew Weissman, recompensați cu Nobelul pentru Medicină

Cercetările lor au avut un rol major în elaborarea vaccinurilor ARN mesager, „în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”.

Cercetătoarea maghiară Katalin Karikó și americanul Drew Weissman au fost recompensați cu premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2023, pentru descoperirile lor privind „modificarea bazelor nuleozidice care au permis realizarea unor vaccinuri ARNm, eficace împotriva COVID-19”.

Cercetările lor au avut un rol major în elaborarea vaccinurilor ARN mesager, informează France 24 și AFP.  Pe pagina de Facebook Nobel Prize, se precizează că „prin descoperirile lor inovatoare, care au schimbat fundamental înțelegerea modului în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații a contribuit la o rată fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor, în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”.

Reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), citați de Reuters, au estimat că vaccinurile având la bază tehnologia ARNm au salvat, doar în primul an de pandemie, peste 20 de milioane de vieți la nivel global. 

Katalin Karikó este profesor la Universitatea din Szeged, Ungaria, și asistent la Universitatea din Pennsylvania. La această din urmă instituție de învățământ superior, împreună cu americanul Drew Weissman, a efectuat cercetările care au primit Nobelul. 

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat, luni, 2 octombrie, de Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Solna, Stockholm, Suedia, informează Agerpres. Urmează, marţi, 3 octombrie, Premiul Nobel pentru Fizică, iar miercuri, 4 octombrie, este anunţat Premiul Nobel pentru Chimie. Premiul Nobel pentru Literatură este anunțat joi, 5 octombrie, iar cel pentru Pace - vineri, 6 octombrie. Anunţarea Premiilor Nobel se încheie, luni, 9 octombrie, cu Premiul Sveriges Riksbank pentru Economie, în memoria lui Alfred Nobel. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Nobel Prize

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe