Newsflash
ACTUALITATE Știri

Keratoconjunctivita sicca, cauzată de schimbările de mediu (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iun. 27 2024
Keratoconjunctivita sicca, cauzată de schimbările de mediu (studiu)

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Departamentul de Oftalmologie al Universității Colorado (CU) a arătat o creștere alarmantă a cazurilor de ochi uscat și keratoconjunctivita sicca din cauza schimbărilor de mediu.

Deși au fost analizate mai multe afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta, uveita, glaucomul și afecțiunile retiniene, cele mai afectate de schimbările climatice au fost condițiile de suprafață oculară, precum ochiul uscat și conjunctivita. 

„Rezultatele sunt îngrijorătoare. Poluanții atmosferici și particulele fine din aer agravează considerabil problemele de suprafață oculară. Incendiile de vegetație, de exemplu, cresc concentrația de particule poluante în aer, provocând iritații și uscăciune oculară”, a afirmat prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, într-un comunicat remis redacției.

Studiul, care a analizat peste 2.000 de lucrări științifice, a investigat efectele poluării aerului, particulele fine, precipitațiile, temperatura și umiditatea relativă asupra sănătății oculare. 

Dr. Stănilă subliniază că poluarea aerului are efecte nu doar asupra ochilor, ci și asupra sistemului cardiovascular, ceea ce poate duce la o creștere a cazurilor de degenerescență maculară și glaucom. 

„În aceste condiții, utilizarea lacrimilor artificiale este esențială. De asemenea, pacienții care trăiesc în zone cu poluare ridicată, indiferent care ar fi cauza, ar trebui să folosească purificatoare de aer pentru a reduce expunerea la particulele fine”, a precizat medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe